Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tintti-kirjat pannaan ruotsalaiskirjastossa

Tukholman kulttuuritalo poistaa Tintti-sarjakuvat lastenkirjastonsa hyllyiltä, koska ne välittävät henkilöstön mielestä loukkaavan kuvan muista kulttuureista.

Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Tukholman Kulttuuritalo on poistanut lasten- ja nuortenkirjastonsa Tiotrettonin hyllyiltä Tintti-kirjat, koska niiden vieraista kulttuureista välittämä kuva on henkilöstön mielestä loukkaava, kertoo Dagens Nyheter -lehti.

Kulttuuritalon lasten- ja nuortentoiminnasta vastaavan Behrang Mirin mukaan Tintti-kirjat antavat vieraista kulttuureista karikatyyrisen kuvan siirtomaa-ajan näkökulmasta.

Mirin mukaan Tintti-kirjoista välittyy kuva, jonka mukaan afrikkalaiset ovat hieman tyhmiä, arabit istuvat lentävillä matoilla ja turkkilaiset polttavat vesipiippuja.

Ruotsin radion mukaan Tintti-kirjoja ei kuitenkaan poisteta kokonaan Kulttuuritalon kirjastosta, ainoastaan lastenosastolta.

Myös muita kirjoja syyniin

Dagens Nyheterin mukaan saattaa olla, etteivät Tintti-kirjat jää ainoiksi, jotka kirjaston hyllyiltä poistetaan. Behrang Miri on pyytänyt henkilöstöä tutkimaan, onko valikoimissa muita lastenkirjoja, joiden ei hänen näkemyksensä mukaan pitäisi olla siellä esimerkiksi homofobisen tai ulkomaalaisvihamielisen sisällön vuoksi.

Viime vuonna Belgian valtionsyyttäjät hylkäsi valituksen, jonka mukaan Tintti Afrikassa -sarjakuva olisi rasistinen. Syyttäjän mukaan olennaista on se, ettei sarjakuvan piirtäjä Hergé ole tietoisesti pyrkinyt rotuvihan yllyttämiseen ja tapa, jolla hän on kuvannut afrikkalaisia kuvastaa kirjan tekoaikana vallinnutta kuvaa Afrikasta.

Tuolloin virinneen keskustelun seurauksena ruotsalaisiin Tintti-kirjoihin tuli alkusanat, jossa selostettiin, että kirjat on kirjoitettu toisena aikana ja niissä voi olla nykyajan mittapuun mukaan kummallisia arvoja.

Behrang Mirin mielestä tämä ei kuitenkaan riitä. Hän huomauttaa, etteivät lapset lue pienellä painettua, vaan menevät suoraan kertomukseen.

Ruotsin radion mukaan Tintti-kirjoista luopuminen on herättänyt Ruotsissa kritiikkiä. Toimittaja Dilsa Demirbag sanoi radion P1-Morgon-ohjelmassa, että jotkut ihmiset asettavat itsensä siihen asemaan, että he voivat sanoa mitä lapset saavat lukea ja mitä eivät. Hänen mukaansa Ruotsissa ollaan tilanteessa, jossa halutaan tukahduttaa taiteellista vapautta.

Behrang Miri puolustaa kirjojen poistamista rasismin vastustamisella. Hän myös huomauttaa, että kaikki lastenkirjasto valitsevat, mitä kirjoja niiden valikoimassa on.

Suosittelemme