Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tutkimus: USA:n lennokki-iskut tappavat Pakistanissa siviilejä, harvoin varsinaisia kohteita

Kahden yhdysvaltalaisen yliopiston selvitys kertoo, että vain pari prosenttia Pakistaniin tehtyjen iskujen uhreista on Yhdysvaltain varsinaisia pääkohteita. Pakistanin voimakkaasti vastustamat iskut ovat vain lisääntyneet.

Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain miehittämättömien lennokkien iskuissa Pakistanissa on kuollut paljon enemmän siviilejä kuin Yhdysvallat on myöntänyt, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. Stanfordin ja New Yorkin yliopistoissa tehdyn tutkimuksen mukaan vain kaksi prosenttia uhreista on niitä, joita Yhdysvallat erityisesti haluaa hengiltä.

Tutkijoiden mukaan Yhdysvaltain hallitus vääristelee totuutta antaessaan ymmärtää, että Afganistanin puolelta Pakistaniin tehdyt lennokki-iskut ovat tarkka ja tehokas väline piileskeleviä ääri-islamilaisia asemiehiä vastaan. Todellisuudessa ne tappavat, vammauttavat ja traumatisoivat ennen muuta sivullisia, tutkijat sanovat.

Living Under Drones -raporttia varten tutkittiin lennokki-iskuista saatavilla olevat tiedot kesästä 2004 tämän kuun puoliväliin saakka. Lähteistä riippuen iskut tappoivat Pakistanissa 2 500 - 3 300 ihmistä, joista 470 - 880 oli siviilejä. Lisäksi ainakin 1 200 ihmistä haavoittui.

Silminnäkijöiden, uhrien ja asiantuntijoiden haastattelujen perusteella Yhdysvallat tekee myös kaksoisiskuja: iskun perään tehdään toinen, kun auttajat ovat juuri ennättäneet uhrien luokse.

Iskut ovat lisääntyneet Obaman valtakaudella

Hellittämätön lennokkiuhka myös traumatisoi pahoin Luoteis-Pakistanin asukkaita, tutkimus kertoo. Ihmiset pelkäävät väkijoukkoja ja kaihtavat jopa osallistua hautajaisiin, eivätkä lapset uskalla mennä kouluun, vahvistaa Pakistanissa toimiva brittiläinen ihmisoikeusjärjestö Reprieve.

Living Under Drones -tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain olisi pitänyt arvioida lennokkiohjelmansa uudelleen jo kauan sitten, koska siitä on siviilien lisäksi haittaa myös Yhdysvaltain Pakistanin-suhteille ja kansainväliselle maineelle.

Pakistanin johto presidentistä parlamenttiin on vastustanut iskuja voimakkaasti, mutta Yhdysvallat ei ole piitannut vastalauseista. Iskut ovat päinvastoin lisääntyneet presidentti Barack Obaman aikana. Hän on antanut luvan yli 280 iskuun eli kuusi kertaa määrään, joka tehtiin George W. Bushin kahdeksan virkavuoden aikana, kertoo iskuja tarkkaileva New American Foundation -säätiö. Sen mukaan siviilien osuus kuolleista on kuitenkin laskenut selvästi.

Suosittelemme sinulle