Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Syvyyksien vampyyri paljastui ulostetta syöväksi eläväksi fossiiliksi

Tutkijoita kiehtova vampyyritursas elää trooppisten merten syvyyksissä vähähappisissa vesissä.

Vampyyritursas
Vampyyritursas Kuva: Citron
Mia Gertsch
Avaa Yle-sovelluksessa

Merten erikoinen otus vampyyritursas (Vampyroteuthis infernalis) on osoittautunut tiedettyäkin kummallisemmaksi eläimeksi.

Tutkijoiden mukaan vampyyritursas on elävä fossiili, joka ei ole juuri muuttunut miljooniin vuosiin.

Tutkijat uskovat, ettei vampyyritursaan ruokavaliokaan ole muuttunut vuosimiljoonien aikana: ravinnokseen se käyttää muiden merieläinten ulostetta, muita jätöksiä ja raatoja.

- Se syö kuolleita äyriäisiä, eläinplanktonia, kalojen suomuja ja yksisoluisia merieläimiä, tutkija Henk-Jan Hoving kuvailee vampyyritursaan ruokavaliota Discovery-kanavan uutisille.

Yksi vampyyritursaan kummallisista ominaisuuksista on se, ettei otuksella ole lainkaan erityisiä syömiseen kehittyneitä lonkeroita. Sillä on kuitenkin kaksi pitkää ja ohutta uloketta, jotka roikkuvat sen ruumiista. Ulokkeiden merkitys oli pitkään mysteeri, mutta nyt arvoitus on ratkaistu.

Tutkijoiden mukaan meressä leijuva hieno, kiinteä aines tarttuu ulokkeisiin. Ravinnoksi kelpaavan aineksen tursas syö suihinsa. Vampyyritursas hankii ravintoa myös lonkeroissaan olevien "imukuppien" avulla. Vampyyritursaan "imukupit" eivät todellisuudessa kykene lainkaan imemään, vaan niistä erittyy limaa, jonka sisään tursas käärii keräämänsä ruuan. Tämän jälkeen tursas siirtää ruokapaketin nokkamaiseen suuhunsa, jossa se sulaa.

Vampyyritursas on tutkijoiden mukaan ainoa pääjalkaisiin kuuluvista nilviäisistä, joka ei ole peto. Otus onkin saanut nimensä pelottavan ulkomuotonsa eikä verenhimoisten tapojensa vuoksi.

Suosittelemme