Hyppää sisältöön

Aamun kirjassa Asko Jaakonahon Onnemme tiellä

Tosiasioihin perustuva esikoisromaani kertoo hyvin traagisesta Suomen historian vaiheesta. Eletään Lapuan liikkeen kiihkeitä vuosia 1928 - 32 Heinävedellä. Kunnallislautakunnan esimies, sosiaalidemokraatti Onni Happonen muilutetaan kahdesti ja lopulta murhataan 1. syyskuuta 1930.

Asko Jaakonaho
Asko Jaakonaho oli Aamun kirjassa Nadja Nowakin ja Seppo Puttosen vieraana.
Nadja Nowak,
Seppo Puttonen

Päähenkilöksi nousee Onnin vaimo Saimi, joka hoitaa lapset ja kodin. Hän jää yksin, kun mies omistautuu uralleen. Muina kertojina vuorottelevat Lapuan liikkeeseen hurahtanut mahti-isäntä Pelkonen ja vähäpäinen renki Pakarinen.

Onni Happonen halusi rauhanomaisesti auttaa vähäosaisia. Happosen rikos oli, että hän astui mahti-isäntien varpaille.  Murha ei selvinnyt koskaan. Romaanin mukaan syylliseksi lavastettiin renki Pakarinen. Asko Jaakonaho on luonut julman kuvan 1930-luvun taitteesta, jolloin viranomaisetkin toimivat Lapuan liikkeen käskyjen mukaan.

Onnemme tiellä on väkevä, voimakkaasti tunteisiin vetoava romaani oikeistoterrorin mielivallasta. Teos aukeaa moneen suuntaan. Se on onnistunut historiallinen romaani, ja se luo mielleyhtymiä nykyaikaan.  Mutta ennen kaikkea se on ehjä ja tärkeä kaunokirjallinen teos.

Suosittelemme sinulle