Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Nanna Suden maalauksiin tuli ihminen

Helsingin taidemuseon näyttelyyn syntyi liki 30 uutta teosta.

Kuvassa on nainen, jonka hameen alaosaan on kiinnittynyt leppäkerttu. Naisen ja puun taustaa valaisee kullankeltainen taivas.
Nanna Suden teos nimeltään Kuka kertoo meille, että on tullut aika kääntyä. Kuva: Jussi Tiainen
Päivi Puukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen nykytaiteen kansainvälisiin menestyjiin kuuluvan Nanna Suden laaja näyttely, Underneath the Eyes, avaa Helsingin taidemuseon syksyn. Tennispalatsin näyttelytilan alakertaan levittäytyvät kolmisenkymmentä maalausta ovat kaikki uusia. Mystisistä maisemistaan tunnettu taiteilija kuvaa nyt myös ihmishahmoja.

Suden näyttelyn piti alun perin olla retrospektiivi ja se oli määrä pystyttää Meilahden taidemuseoon. Kun rakennus suljettiin homevaurioiden vuoksi, taiteilija päättikin tarjota pelkkää uutta. Ihmiset hiipivät maisemiin aluksi kuin varkain.

- Naishahmot ovat aika haastavia. Ne tulevat fyysisesti, isokokoisina lähelle, kertoo taiteilija.

Naishahmojen intensiteetin rinnalla miehet näyttävät etäisemmiltä ja seisovat selin katsojaan.

Olen iloinen, että museolla on kerrankin tällaista rehellistä maalausta.

Nanna Susi

- Nämä miehet pissaavat mereen ja katsovat horisonttiin, tuumaa Susi.

- Naiset taas ovat elämää nähneitä, viisaita ja heillä on tummat silmänaluset. Kaikki tyynni Ihmettelevät maailmankaikkeutta tahollaan.

Värinä omituinen, pintana roso

Kuvataiteilijan 11 kuukauden synnytysponnistus tuotti suurikokoisia maalauksia. Teoksien pintastruktuuri on paikoin runsas ja röpelöinen. Teosten pääväri on taiteilijan mukaan nimeltään omituinen.

- Omituinen väri on rohkea. Sellainen, josta ei tarvitse miettiä, sopiiko tämä maailmaan. Olen aina ajatellut, että jokaiselle maalaukselle on oma paikka maailmassa ja se löytyy aina, määrittelee Nanna Susi.

Suden edellinen museonäyttely oli reilut 10 vuotta siten, kun hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi Tampereella. Nyt on suuren näytön paikka jälleen kerran. Siihen Susi vastaan urheilijamaisella nöyryydellä:

- Kun minuun luotetaan näin paljon, haluan tehdä parhaani, Susi vakuuttaa.

- Olen iloinen, että museolla on kerrankin tällaista rehellistä maalausta. Tätä näkee nykyään lopulta aika harvoin. Meillä on niin paljon esimerkiksi mediataidetta. Tämä on taidemaalarin maalausnäyttely!

Kansainvälinen menestystarina saa jatkoa

Kansainvälistä menestystä saavuttaneelle tekijälle oma näyttely suuressa museossa avaa jälleen uusia ovia arvelee Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén

- Kun taiteilija pääsee järjestämään museonäyttelyn, niin sitä myötä, taidemuseokontaktien kautta, avautuu jälleen uusia ovia maailmalle.

Tiukan maalausrupeaman jälkeen sieluun virtaa tyhjyys. Näyttelyn avajaisten jälkeen alkaa taiteilijan arki.

- Aloitan uudet työt  ja työhuoneen siivoamisen. Tämä vuosi on ollut aika raskas, joten täytyy vähän pitää huolta itsestäänkin, pohtii taiteilija.

- Kenties ehtii kävelemään tai muuten kuntoilemaan. Ja arki tarkoittaa minulle myös perhettä.

Nanna Susi maalaus taustallaan.
Nanna Susi maalaus taustallaan. Kuva: Jussi Tiainen

Nanna Sudella on 8-vuotias poika, jonka isä on italialainen. Poika ja taiteilija matkaavat useita kertoja vuodessa Roomaan. Susi kuitenkin asuu poikansa kanssa pysyvästi Suomessa, Helsingissä, jossa hän myös työskentelee.

Nanna Susi - Underneath the Eyes-näyttely avataan yleisölle Tennispalatsissa yhdessä yläkerrassa esittäytyvän The Making of Iron Sky-elokuvanäyttelyn kanssa perjantaina 28. syyskuuta. Molemmat näyttelyt ovat avoinna ensi vuoden tammikuun puolelle.

Suosittelemme sinulle