Hyppää sisältöön

Kirkkoherra pelaa runojen kanssa

Hämeenlinnalainen kirkkoherra Kari Koivu aikoo eläkepäivinään venyttää velvollisuuksiaan ja viettää aikaa runojen äärellä. Aikaa olisi myös muusikkolasten keikoille. Suurimpana huolenaiheena on yhteisöllisyyden vähentyminen ja kyynisyyden lisääntyminen yhteiskunnassa.

Kari Koivu mietteliäänä työpöytänsä ääressä, viimeinen saarna levällään
Kirkkoherra Kari Koivu suunnittelee viimeistä saarnaansa pöydän ääressä. Kuva: Maarit Piri-Lahti / Yle
Maarit Piri-Lahti

Taakseen Hämeenlinna-Vanajan kirkkoherra Kari Koivu jättää taloudellisesti suhteellisen vakaan seurakunnan. Työuran, 37 vuoden aikana muutokset tuulet ovat puhaltaneet yhteiskunnassa.

- Toiveikkuus on lisääntynyt, mutta samaan aikaan myös tunnekylmyys, toisaalta yhteisöllisyys on vähentynyt , Koivu pohdiskelee.

Kirkko on muuttunut avoimemmaksi, mutta Koivua harmittaa julkisuuskuva.

- Aivan kuin kirkossa ei muuta olisikaan kuin ristiriitoja. Uskon, että kirkko kykenee ratkaisemaan ongelmansa, vaikka jäsenmäärä vähenisi ja talous vähän huononisikin.

Koivun mielestä edessä voi olla joidenkin kirkollisten virkojen lakkauttaminen. Hämeenlinnasta hän nostaa esiin vahvan diakoniatyön ja perheneuvonnan sekä erinomaisen kuorotoiminnan.

Iloa ja enkeleitä

Viimeistä sunnuntain saarnaansa Kari Koivu miettii huolella ja aikoo napata viimeisten työtuntien kohtaamisista tunnelmia, iloa ja kiitollisuutta. Saarna keskittyy Mikkelinpäivään, lapsiin ja enkeleihin. Koivun mielestä kirkon tärkein tehtävä on antaa viestiä ihmisille, jotka tuntevat etteivät riitä ja vaatimukset painavat taakkana.

- Tähän tarvitaan armahtamisen ja sovituksen viestiä.

Ensimmäisten eläkepäivien almanakka on tyhjä.

- Ensiksi kävellään Aulangon puistometsässä ja lueskellaan ja nukutaan ja venytellään velvollisuutta. Se on sellaista hiljaisuutta ja ihmettelyä ja olemista. Jonkinlainen uneliaisuuskin lienee avuksi, Koivu kuvailee tulevaa.

Hän aikoo pelata runojen kanssa ja jatkaa parisuhde- sekä perhetyön luentoja, mikäli kutsu käy. Viimeisten työhetkien tuntemuksiaan Kari Koivu kuvailee Lauri Viidan runolla Onni.

- Kiitos elämästä äiti, pari riviä tein kirjaimia tänään, siinä kaikki, olen onnellinen.

Aikaa myös keikoille

Nyt olisi enemmän aikaa myös muusikkolasten Matti Johannes Koivun ja Suvi Koivun keikoille.

- On hieno asia, että he ovat rohjenneet kokeilla siipiään ja tehdä unelmansa todeksi. He kysyvät muistaksää isä jotain tästä ja miltä tämä kuullostaa, Koivu kuvailee isän yhteyttä ja suhdetta lapsiinsa.

- Heidän musiikkinsa on kaunista. Siinä näkyy unelmat ja kauneus. Matti ruotii menneiden vuosikymmenten virkamiesten kyynisyyttä. Ovat pienen elämän puolesta. Ja he ovat ihan oikeassa, Kari Koivu toteaa.

Suosittelemme sinulle