Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Viitostien parannus uhkaa Pienen Pyhäveden puhtautta

Valtatie viiden parantaminen on poikinut vuosia kestäneen ympäristöriidan Mäntyharjulla. Pieni Pyhävesi -järven ranta-asukkaat ovat nousseet asiassa tien rakentajia vastaan. Itä-Suomen aluehallintovirasto on vastikään määrännyt hallintopakolla seurantavelvotteita liikennevirastolle.

Pieni Pyhävesi
Kuva: Timo Ikonen / Yle
Timo Ikonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pieni Pyhävesi -yhdistyksen puheenjohtaja teki ensimmäiset konkreettiset havainnot Pienen Pyhäveden heikenneestä tilasta saunareissulla vuosia sitten.

- Kun otimme saunaan vettä, niin se oli ihan savista, kertoo Pieni Pyhävesi -yhdistyksen puheenjohtaja Liisa Sihvo.

Yhdistys ja ranta-asukkaat ovat pitäneet kirjaa havainnoistaan. Samalla on teetetty tutkimuksia. Tutkimuksissa on muun muassa selvinnyt että järven suolapitoisuus on moninkertaistunut ja vesistöä uhkaa happikato.

Avi päätti pakosta

Nyt järven puolustajat ovat saaneet asiassaan erävoiton, kun Itä-Suomen aluehallintovirasto on hallintopakolla antanut seurantavelvotteita liikennevirastolle. Avi näkee, että uuden tielinjauksen rakentamistöiden yhteydessä vesistöön on päässyt kuormitusta, joka olisi merkittävältä osalta ollut estettävissä.

Tien rakentaminen on siis heikentänyt järven tilaa. Nyt liikennevirasto on sakon uhalla muun muassa määrätty jatkamaan vesistön ja ojien kunnon tarkkailua. Päätös on järveä puolustavalle yhdistykselle positiivinen, mutta samalla pohditaan, riittääkö pelkkä tarkkailu.

- Pitäisi tuleva kuormitus saada estettyä, muutenhan se järvi ei toivu, Sihvo sanoo.

Liikennevirasto suunnitteli voimassa olevan lain puitteissa

Liikennevirastosta kerrotaan, että tiehanke suunniteltiin vanhan vesilain aikana, jolloin laajempialaisia velvotteita ei ollut mukana. Vaikka aluehallintovirasto näkee, että suunnittelussa olisi voinut olla tarkempi, nähdään asia liikennevirastossa toisin.

- Täytyy sanoa, että me olemme tässä asiassa nähneet, että se on tietyistä poikkeavista keväistä ja veden valumahuipuista johtuva asia. Ei niinkään kysymys siitä, että olisiko sen voinut nähdä suunnitteluvaiheessa, liikenneviraston projektipäällikkö Ari Mäkelä kommentoi.

Pieni Pyhävesi -yhdistyksen hallitus istuu lähiaikoina pohtimaan, tyydytäänkö aluehallintoviraston päätökseen vai valitetaanko eteenpäin.

- Siinä on se negatiivisuus, että saattaa nämä nyt määrätyt toimenpiteet toimenpiteet siirtyä vuodella tai kahdella. En osaa siihen nyt vastata valitetaanko vai ei, Liisa Sihvo toteaa.

Suosittelemme