Hyppää sisältöön

Soini: Perussuomalaiset ei kannata sairauslomaehdotusta

Perussuomalaiset kannattavat vahvan peruskunnan mallia kuntarakenneuudistuksessa, mutta vastustavat pakkoliitoksia.

Timo Soini.
Marja Sannikan tentattavana oli perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
Anne Orjala

Perussuomalaiset ei kannata kokoomuksen sairauslomaehdotusta, sanoi puolueen puheenjohtaja Timo Soini Aamu-tv:n ja Ykkösaamun kuntavaalitentissä maanantaina.

- On aivan posketonta, että tässä tilanteessa, kun ihmiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta ja eurokriisi velloo, kokoomus ottaa puolueena kannan siihen, että sairastaminen kriminalisoidaan taloudellisessa mielessä.

Soini sanoo uskovansa, että sairauslomaa väärin käyttävät ovat yksittäistapauksia.

- Ongelma on, että jos tämä muutos tehdään, ihmiset menevät sairaana töihin.

Kokoomuksen puoluevaltuusto hyväksyi lauantaina esityksen, jonka mukaan sairauslomille ajettaisiin Ruotsin tapaan palkatonta ensimmäistä päivää ja kaksi seuraavaa viikkoa sairauslomalla oleva palkansaaja saisi vain 80-prosenttista palkkaa.

Kannatusta vahvan peruskunnan mallille

Perussuomalaiset kannattavat vahvan peruskunnan mallia kuntarakenneuudistuksessa, mutta vastustavat pakkoliitoksia. Soinin mukaan hallituksen malli kiristää liitoksiin valtionosuuksien leikkauksilla.

Soini sanoo puolueen tähtäävän sellaiseen kuntarakenteeseen, jossa palvelut pystytään hoitamaan.

- Kaupunkiseuduilla tiukempaa mallitusta, mutta esimerkiksi Lapissa ei auta mitään, että lyödään kaikki köyhät yhteen. Tämän takia tarvitsemme myös valtionosuuksia tasaamaan eroja.

Soini sanoo, että mikäli kuntaliitos tulee, siihen tulee sisältyä kaksi elementtiä.

- Kunnanvaltuuston pitää siitä päättää ja tai pitää olla kuntakysely, jolla kuntalaisten kanta tulee selville. Pakko on huono konsultti.

Soinin mukaan suuri osa kuntien vaikeuksista johtuu siitä, että valtio määrää velvoitteet kunnille.

- Siellä on hyviä tavoitteita, hyviä mitoituksia ja hyviä sitouttamisia, mutta samaan aikaan viedään rahat pois ja viittaan tällä valtionapujen leikkaamisiin. Näin viedään kuntien elinvoimaa pois.

Soinin mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisessä tärkeintä on perusterveydenhuollon vahvistaminen eli ennaltaehkäisevä puuttuminen.

Soinin mukaan esimerkiksi kuntien hallinnosta voitaisiin säästää rahoituksen saamiseksi.

- Ja ne, jotka käyvät oopperassa, maksakoon oopperalippunsa.

Suosittelemme sinulle