Hyppää sisältöön

Venäläisnaisen lasten huostaanotot jatkuvat

Vantaan sosiaaliviranomaiset jatkavat venäläisnaisen lasten huostaanottopäätösten valmistelua. Vantaan huostaanotot ovat nostattaneet kohun Venäjällä.

Irmeli Kangaspunta

Vantaan sosiaaliviranomaisten mukaan venäläisnaisen lasten huostaanotto on edennyt normaalien käytäntöjen mukaan.

- Meillä on virkatyönä tehty sosiaalityöntekijöiden tekemä huostaanotto tässä perheessä ja tämä on mennyt aivan normaalina valmisteluna, Vantaan perhepalveluiden johtaja Anna Cantell-Forsbom sanoi.

Huostaanottomenettelyssä ovat Cantell-Forsbomin mukaan seuraavaksi tulossa vanhempien kuulemiset  ja myöhemmin hallinto-oikeuden käsittely, joka on juridinen vahvistus asialle.

Perhepalveluiden johtajan mukaan sosiaaliviranomaisilla on lainmukaiset velvollisuudet puuttua asioihin silloin kun on epäilys, että lapsen hyvinvointi on vaarantunut.

Cantell-Forsbomin mukaan Suomen laki koskee kaikkia Suomessa oleskelevia lapsia kansalaisuudesta riippumatta.

- Se, että äidillä on kaksoiskansalaisuus tai Venäjän kansalaisuus, en edes tiedä kummasta on kysymys, ei muuta tilannetta mitenkään, Cantell-Forsbom sanoo.

Huostaanotto kohahdutti Venäjällä

Venäjän uutistoimisto Itar-Tass kirjoitti eilen, että venäläiset diplomaatit tapaavat maanantaina suomalaisia sosiaaliviranomaisia huostaanoton takia.

Vantaan sosiaali- ja terveysviranomaiset eivät ole kuitenkaan saanet yhteydenottoa Venäjältä.

Vantaan huostaanotto nousi Venäjällä esiin, kun Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov oli julkisuudessa ottanut esiin tapauksen. Lapsiin liittyvät asiat nousseet esiin Venäjällä aiemminkin.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) muistutti Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa maanantaina siitä, että lähtökohtaisesti kaikissa lapsiasioissa sekä Suomea että Venäjää sitoo Haagin lapsikaappausten käsittelyä koskeva kansainvälinen sopimus, jossa lähtökohtana on lapsen etu.

Suosittelemme sinulle