Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Estelle-laivan matka nostattanut tukimielenosoituksia Euroopassa

Rahtipurjelaiva Estelle kuljettaa Gazaan avustustarvikkeita, mutta tärkein tehtävä on herättää median ja yleisön kiinnostus sekä purkaa Gazan saarto.

Reilun kaupan purjelaiva Estelle
Reilun kaupan purjelaiva Estelle Kuva: Uusi Tuuli ry
Iiro Andersson,
Olga Pihlman
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkulaisen rahtipurjelaiva Estellen matka Gazaan on saanut tukea ympäri Eurooppaa.  Estellen matkaa tukevaan adressiin on kirjoittanut nimensä muun muassa Irlannin, Turkin ja Ruotsin parlamentin jäseniä, sekä julkisuuden henkilöitä kuten kirjailija Henning Mankell.

- Tukisatamia on matkan varrella putkahtanut koko ajan lisää, kun eri maat ja kaupungit ovat halunneet osoittaa meille tukensa, kuvailee Estellellä purjehtiva turkulainen vapaaehtoistyöntekijä Wellu Koivisto laivan matkaa.

Nykyään ruotsalaisen Ship to Gaza –järjestön omistama Estelle on tällä hetkellä pysähtynyt Pohjois-Italiaan, La Speziaan, josta laivan tarkoitus on jatkaa Napolin kautta Gazaan.

Julkinen kiinnostus suurimpana tavoitteena

Gazassa Estellen ja sitä johtavan Ship to Gaza -järjestön tavoitteena on purkaa yli viisi vuotta kestänyt Gazan saarto. Laiva kuljettaa Gazaan esimerkiksi koulujen jälleenrakennukseen käytettävää sementtiä, huonossa kunnossa olevien vesihuolto- ja sähköjärjestelmien korjaamiseen tarvittavia osia, koulutarvikkeita, lääkkeitä ja muita sairaalatarvikkeita.

- Estellen apu on lähinnä symbolinen ele. Laivan lasti ei pysty kauheasti auttamaan 1,6 miljoonaa ihmistä. Estelle onkin 90 prosenttisesti tiedotusväline, sanoo Wellu Koivisto.

- Tärkein tehtävämme on herättää tiedotusvälineiden ja yleisön kiinnostus, sekä saada kansainvälisen yhteisön tuki. Tavoitteena on Israelin sortopolitiikan lopettaminen.

Kriittisimmät ovat väittäneet, että Estelle olisi tekemisissä palestiinalaisen Hamas-järjestön kanssa. Hamas on vallalla juuri Gazassa.

- Me emme ole millään tavalla yhteistyössä minkäänlaisen organisaation kanssa tai millään tavalla kenenkään puolella. Haluamme vilpittömästi auttaa koko Gazan kansaa ja myöskin Israelia, jotta tämä konflikti saataisiin loppumaan. Poliittinen ja julkinen painostus on kuitenkin juuri Israelia kohtaan, jolla on avaimet käsissään tämän Gazan saarron avaamisessa, painottaa Koivisto.   

Suosittelemme