Tutkijat ovat löytäneet Japanin subtrooppiselta seudulta etanan, joka pudottaa häntänsä petojen uhatessa sitä. Etana kasvattaa häntänsä myöhemmin uudelleen. Kyseessä on ensi kerta, kun taito havaitaan etanalla. Sen sijaan hännän tai muun ruumiinosan pudottaminen ja uudelleenkasvattaminen onnistuu muun muassa liskoilta, ravuilta ja madoilta.
Okinawan saariryhmien Ishigakin ja Iriomoten saarella asustava isshikimaimai-etana, tieteelliseltä nimeltään Satsuma caliginosa caliginosa, joutui tutkija Masaki Hoson erikoistarkkailuun. Hoso havaitsi, että etana pudotti palan hännästään paetessaan etanansyöjäkäärmeitä ennen kuin piiloutui kuorensa sisään. Häntä kasvoi takaisin parin viikon kuluessa.
Kun kolmannella Okinawan saarella asuvia etanoita laitettiin käärmeiden lähelle, ne eivät pudottaneet häntäänsä. Kyseisten etanoiden kotisaarella ei ole etanoita syöviä käärmeitä, joten tutkijat ovat päätelleet, että kyky on syntynyt tarpeen myötä.
Erityisesti häntäänsä pudottelevat ne etanat, joiden kuori ei ole vielä kokonaan kehittynyt tehokkaaksi puolustautumista varten. Kun etanat varttuvat, niiden kuori muokkautuu epämuodostuneeksi, jolloin se suojelee niiden pehmeitä ruumiita paremmin.
Tutkijat eivät ole vielä kyenneet selvittämään itsetypistyksen saloja. Hoso huomautti, että esimerkiksi liskojen hännät ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne irtoavat helposti varsinaisesta ruumiista. Etanasta ei kuitenkaan löytynyt vastaavaa rakennetta.
Tutkijoita on hämmästyttänyt myös Afrikasta löytyvä hiirilaji, joka pystyy pudottamaan jopa 60 prosenttia ihostaan ja kasvattamaan sitten kudoksen uduelleen. Mikäli tämän keinon syntymekanismi pystyttäisiin ratkaisemaan, se auttaisi esimerkiksi palovammoista kärsiviä ihmisiä uuden ihon luomisessa.