Yle Uutisten kyselyyn vastasi Suomen 320 kuntajohtajasta 185. He edustavat hyvin Suomen erikokoisia kuntia.
Kuntajohtajien mielestä julkiset palvelut pitäisi ajatella kokonaan uudestaan. Asia nousee esiin merkittävässä osassa kuntajohtajien kommentteja.
Vastanneista joka seitsemäs vaatii kansalaisilta suurempaa vastuuta.
- Pitäisi uskaltaa nostaa keskusteluun yksilön vastuu itsestään ja läheisistään. Tässä hyvinvointiyhteiskunnassamme vastuu on liiaksi siirretty yhteisön harteille. Kansalaiset peräävät oikeuksiaan, mutta kun niitä velvollisuuksiakin pitäisi olla, jotta yhteiskunta pyörisi tulevaisuudessakin, esittää pienen kaupungin johtaja.
Pitäisi uskaltaa nostaa keskusteluun yksilön vastuu itsestään ja läheisistään. Tässä hyvinvointiyhteiskunnassa vastuuta on liikaa siirretty yhteisön harteille
kaupunginjohtaja
- Aloitetaan ihan ns. puhtaalta pöydältä. Puututtava subjektiivisiin oikeuksiin ynnä muuta, sanoo pikkukunnan johtaja.
Kunnat toivovat, että valtio purkaisi normejaan - eli antaisi kuntien itse valita, mitä palveluita ne tuottavat. Hallitus taas on huolissaan kansalaisten eriarvoistumisesta.
Kuntaministerin teettämän laskelman mukaan kunnilla on yli 500 lakisääteistä tehtävää. Seuraavaksi mietitään, kenen vastuulla ne tulevaisuudessa ovat - kunnan, valtion vai ihmisten omalla vastuulla.
Rajojen siirtely ei pelasta taloutta
Verotuksella kaikkea ei ratkaista.
- Ihan ikääntymisen johdosta, muun muassa palvelutarpeen takia, kuntaveroa pitäisi nostaa seitsemän prosenttiyksikköä seuraavina vuosina. Ja on tietysti selvää, että tällaisiin veronkorotuksiin ei voida mennä, sanoo kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.).
Vielä tulevaisuuden rahahuolet eivät näy kunnan tilinpidossa. Veroprosenttia nostanee joka kolmas kunta, valtaosa pitää sen ennallaan.
Mikä kuntatalouden sitten pelastaa? Yksittäisistä keinoista suosituimmaksi nousee kokonaan uusi malli, jossa asukkaat ja kolmas sektori ottavat entistä enemmän vastuuta. Juuri kukaan ei usko kuntarajojen siirtelyn helpottavan taloutta.