Hyppää sisältöön

Lääketieteen Nobel japanilaiselle ja brittiläiselle solututkijalle

Yamanaka ja Gurdon ovat tutkineet prosessia, jonka ansiosta syntyy uusia kudoksia.

Shinya Yamanaka ja John Gurdon.
Japanilainen Shinya Yamanaka ja britti John Gurdon olivat myös ennakkosuosikkeja palkinnon saajiksi. Kuva: EPA
Anniina Wallius

Nobelin tämänvuotinen lääketieteen palkinto on myönnetty ennakkosuosikeille, japanilaiselle Shinya Yamanakalle ja brittiläiselle John Gurdonille heidän solututkimuksistaan.

Yamanaka ja Gurdon ovat tutkineet prosessia, joka ohjaa kypsät solut muodostamaan kantasoluja minkä tahansa kudostyypin perustaksi.

Tukholman Karoliinisen instituutin Nobel-raadin mukaan tutkijoiden havainto, jonka ansiosta aikuinen solu voidaan ohjelmoida pluripotentiksi kantasoluksi, on mullistanut käsityksen solujen ja organismien kehittymisestä. Yamanakan ja Gurdonin tutkimusten ansiosta on mahdollista etsiä uusia diagnoosi- ja hoitokeinoja sairauksiin, raati kiittää.

Vuonna 1962 syntynyt Yamanaka on Kioton yliopiston professori, ja vuonna 1933 syntynyt Gurdon työskentelee omaa nimeään kantavassa instituutissa Cambridgessä. Viime kesäkuussa Yamanaka jakoi Suomen Tekniikan Akatemian Millenium-palkinnon yhdessä Linus Torvaldsin kanssa.

Lääketieteen palkinto aloitti Nobel-viikon

Tämän viikon aikana paljastetaan myös fysiikan-, kemian-, kirjallisuuden- ja rauhan-Nobelien saajat. Viimeisenä eli ensi maanantaina kerrotaan, kuka saa taloustieteen Nobel-palkinnon.

Palkinnon rahasummaa on talouskriisissä pienennetty. Nykyinen palkinto on kahdeksan miljoonaa kruunua eli 930 000 euroa. Kymmenen viime vuotta palkintosumma on ollut kymmenen miljoonaa kruunua. Palkinnot luovutetaan joulukuussa Tukholman Nobel-juhlallisuuksissa.

Suosittelemme sinulle