- Jos ajattelee ravintolan yksittäisen työntekijän kannalta, niin kaikki työntekijät eivät tätä asiaa muista. Myyntiä pitää tehdä, on kiire, paperien kysyminen on hiukan epämukavaa, ja tietysti kun omalle kohdalle ei ole tullut tällaista pysäyttävää sanktiointia. Siitäkin huolimatta ihmettelen, että näin pääsi tapahtumaan, sanoo Luukanen.
Pelkästään Turun tautia?
Kuinka yleistä ilmiö on, sen laajuutta ei tiedä kukaan. Ravintola-alan ammattilaiset arvioivat asian koskevan silti vain pientä osaa alaikäisiä, joita kiinnostaa päästä ennenaikaisesti ravintoloihin.
Kyse ei ole myöskään yhden testin valossa pelkästään Turun taudista. Ilmiö on tuttu monella paikkakunnalla.
- Tämänkin testituloksen valossa sitä tapahtuu kaikenlaisissa ravintoloissa. Mutta täytyy muistaa, että alaikäisten nauttimasta alkoholista pitkälti yli 90% tulee vähittäismyynnin kautta, itse haettuna tai välitettynä. Mutta alaikäiselle anniskelu on vakava rike, niin ei niitä tulisi hyväksyä tässä määrin kuin A-studion ostokoe osoittaa, toteaa alkoholiylitarkastaja Mikael Luukanen.
Alkoholitarkastajille oikeus katsoa henkilöpaperit?
Aluehallintovirasto tekee Turussa vuosittain noin 900 tarkastusta ravintoloihin. Vaikka resursseja on, ennakkoon ilmoittamattomat, mutta lyhyet tarkastuskäynnit eivät pysty kitkemään ongelmaa ravintoloista.
Alkoholiylitarkastajalla on ehdolla liuta toimenpiteitä, joilla tilanteeseen voitaisiin puuttua.
- Sillä osin, kun se koskee valvovaa viranomaista, on katsottava peiliin. Ja on katsottukin, onko tässä mahdollisuus parantaa toimintatapoja, viranomaistyhteistyötä, tarkoitan tässä yhteydessä poliisia. Tulevan alkoholilain kokonaisuudistuksen yhteydessä olemme esittäneet toivomuksen että alkoholitarkastajille tulisi oikeus henkilöpapereiden tarkistamiseen. Se olisi ihan sellainen konkreettinen asia tilanteeseen, listaa Mikael Luukanen toimenpiteistä.
A-studio / Pasi Peiponen