Hyppää sisältöön

Sieniviljelystä uusi elinkeino maaseudulle

Tutkijan mukaan Suomi on sieniviljelyn kehitysmaa. Esimerkiksi Kiina on meitä tuhat vuotta edellä.

Viljelykokeita tehdään aluksi mm. koivunkantosienellä. Kuva: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Turun yliopisto ja AMK kehittävät uusia keinoja viljellä sieniä. Ajatuksena on keksiä helppoja tapoja tuottaa sieniä sivuelinkeinona maatalouden tai metsänhoidon ohella.

- Me haemme matalan teknologian viljelykeinoja, jotka eivät vaadi suuria investointeja. Ikään kuin välimuotoja villisienten poimimisen ja teollisen kasvatuksen väliin, sanoo sienitutkimusta Turun kasvitieteellisessä puutarhassa tekevä biologi Jouni Issakainen.

Käytännössä maanviljelijä voisi sivuelinkeinona kasvattaa sieniä esimerkiksi kantojen tai hakkeen päällä. Issakaisen mukaan kyse olisi yhtälailla ruoantuotannosta kuin puunjalostuksesta.

- Yksi vaihtoehto olisi kasvattaa koivunkantosientä koivurankojen päällä. Se olisi puun jalostamisesta ruoaksi.

Mahdollisuudet myös vientiin

Sieniä on Aasiassa kasvatettu pienessä mittakaavassa jo kauan. Esimerkiksi Kiinassa taivasalla tapahtuvalla viljelyllä on jo tuhatvuotinen perinne.

Kasvatettavat sienet eivät hyökkää elävien puiden kimppuun. Puiden kasvattamiselle ei koituisi mitään haittaa.

Jouni Issakainen

- Suomi on sieniviljelyn kehitysmaa. Meillä ei ole perinnettä. Osa puusta voitaisiin jalostaa jo maatilalla sieniksi, joka on gourmet- ja vientituote, Issakainen sanoo.

Maaseutuyrittäjien etujärjestö suhtautuu ideaan uudesta sivuelinkeinosta varovaisen positiivisesti. Sieniviljely ei välttämässä sovi joka tilalle, arvioi MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Petri Puustinen.

- Iso tila on jo niin erikoistunut tuottamaan tiettyä tuotetta, että uuden tuotteen ottaminen rinnalle voisi olla hankalaa. Pienemmälle tilalle, jossa on intoa ja riittävästi aikaa, sieniviljely saattaisi sopia hyvinkin, Puustinen arvioi.

Lisätuloja metsänomistajille

Sienet voisivat olla keino laittaa kasvava talousmetsä tuottamaan rahaa jo ennen puun myyntiä. Issakaisen mielestä sienillä ympätyt koivurangat voisi viedä vaikka kasvavien mäntyjen juurille.

- Kasvatettavat sienet eivät hyökkää elävien puiden kimppuun. Puiden kasvattamiselle ei koituisi mitään haittaa.

Sienitutkimusta tehdään tällä hetkellä Turun kasvitieteellisessä puutarhassa. Keväällä kokeet aloitetaan muutamalla koetilalla eri puolilla Varsinais-Suomea.

Suosittelemme sinulle