Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Fennovoiman vaatima pakkolunastus käynnistyy kuulemisilla

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää marras-joulukuun aikana lausuntoja Fennovoiman pakkolunastusvaatimuksista. Fennovoima haluaa varmistaa Pyhäjoen ydinvoimalan maanhankinnan viime kädessä pakkolunastuksilla, elleivät maanomistajat suostu vapaaehtoisiin kauppoihin.

Fennovoiman logo yhtiön Pyhäjoen paikallistoimiston ikkunassa.
Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Fennovoima on ilmoittanut aiemmin sopineensa noin 300 hehtaarin alueiden hankinnasta vapaaehtoisin sopimuksin Hanhikivennimen alueelta.

Nykyisten sopimusten mukaiselle alueelle ydinvoimalaa ei kuitenkaan vielä voida rakentaa, joten yhtiö tarvitsee vielä lisää maa- ja vesialueita.

Aiemmin yhtiö on puhunut julkisuudessa noin 30 hehtaarin lisäaluetarpeesta, mutta työ- ja elinkeinoministeriöön toimittamassaan hakemuksessa se haluaa lunastettavaksi runsaan 107 hehtaarin alueen.

Suurin osa lunastettavaksi vaaditusta alueesta kuuluu paikalliselle jakokunnalle. Se hallitsee muun muassa Hanhikivennimen ranta- ja vesialueita. Näiden lisäksi lunastusvaatimus koskee muutamia pieniä muutaman tuhannen neliön määräaloja.

Maanomistajien lisäksi lausuntonsa voivat jättää myös kunnat, maakuntaliitto sekä ely-keskus. Päätöstä lunastusvaatimuksesta voidaan odotella ensi vuoden puolella.

Maanomistajien kanssa tehtävien sopimusten lisäksi ydinvoimalan rakentaminen edellyttää vielä runsaasti kaavoitus- ja luparatkaisuja. Alueen kaavoista tällä hetkellä lainvoimainen on vain maakuntakaava. Alueen tarkemmista kaavoista ovat valitusprosessit kesken.

Suosittelemme