Tämän vuoden fysiikan Nobel-palkinnot on myönnetty ranskalaiselle Serge Harochelle ja amerikkalaiselle David Winelandille. Miehet saivat palkinnon työstään hiukkasfysiikassa.
Palkintoraadin mukaan Haroche ja Wineland ovat aloittaneet uuden aikakauden kvanttifysiikassa. Haroche ja Wineland ovet tutkineet erityisesti hiukkasten vuorovaikutusta. Kun kaksi hiukkasta on vuorovaikutuksessa toisiinsa, ne ikään kuin kietoutuvat toisiinsa. Käytännössä hiukkaset vaikuttavat toisiinsa matkan päästä ja tämä sidos kestää aikansa, vaikka hiukkaset olisivat jo erkaantuneet.
Lisäksi toisiinsa kietoutuneet hiukkaset saavuttavat tilan, jota kutsutaan superpositioksi. Tässä tilassa hiukkasista lähtevät värähdykset eivät vääristy muista hiukkasista lähtevistä värähdyksistä.
Palkitut kehittivät uuden metodin, jolla he kykenivät tutkimaan hiukkasten välisiä sidoksia. Tämän toivotaan johtavan uusien supertietokoneiden kehitykseen.
- Hiukkastietokoneet voivat mullistaa elämäämme yhtä merkittävällä tavalla kuin perinteiset tietokoneet tekivät viime vuosisadalla, palkintoraati toteaa.
Nykytietokoneissa tieto tallennetaan binäärisenä: kaikki tallennettu tieto saa joko arvon 0 tai 1. Niin sanotussa superpositiossa kvanttibitti voi kuitenkin saada näiden arvojen lisäksi molemmat arvot, mikä nopeuttaa tiedon käsittelyä.
Tutkimustulosten toivotaan lisäävän merkittävästi mahdollisuuksia tallentaa ja käsitellä tietoa. Tutkimuksesta voi olla hyötyä erityisesti numeronmurskausta vaativissa tehtävissä, kuten ilmastomuutoksen mallintamisessa tai koodien murtamisessa.
Lisäksi tutkijoiden tutkimustuloksia voitaneen hyödyntää esimerkiksi kellojen valmistuksessa. Hiukkaskellojen sanotaan olevan sata kertaa tarkempia kuin nykykellojen.
Fysiikan Nobel on toinen tämän vuoden jaetuista Nobel-palkinnoista. Lääketieteen Nobel jaettiin maanantaina.