Kaupungininsinööri Heikki Penttilän mielestä hajuhaitat ovat vähentyneet jo nyt ja biokaasulaitoksen käyttöönoton jälkeen lemahtelu on enää ajoittaista. Kokonaan kompostihajusta ei kuitenkaan päästä.
- Biokaasulaitoksen käsittelyprosessin jälkeen lietejätettä kompostoidaan vielä noin puolentoista vuoden ajan. Kääntelyvaiheessa tuote saattaa vielä lemahdella, myöntää Heikki Penttilä.
Biokaasulaitoksessa ja aumoissa käsitellään Kokkolan ja lähialueen sakokaivo- ja puhdistamolietteitä, joista arvioidaan kertyvän kuiva-ainetta noin 20 000 kuutiota vuodessa.
Kompostimulta kaupungin hyväksi
Lietettä ei voida kompostoida suoraan biokaasulaitoskäsittelyn jälkeen. Prosessissa metaanikaasunsa luovuttaneeseen lietteeseen sekoitetaan puutarhajätteiden kaatopaikalta saatavaa mursketta. Puumurske saa maatumisprosessin käyntiin aumassa, jossa mullan raaka-aine muhii noin puolitoista vuotta.
- Lähes kaikki aumoista saatava kompostimulta käytetään kaupungin kaatopaikkojen maisemointiin ja katuvarsien viherrakentamiseen, Heikki Penttilä sanoo.
Hopeakivenlahden puhdistamon omistaa Kokkolan Vesi, biokaasulaitoksen puolestaan Kokkolan ja Pietarsaaren kaupungit sekä Ekorosk.
Kokkola on puolestaan sitoutunut hoitamaan kompostoinnin, johon se on nyt hakenut ympäristölupaa. Kuinka kompostointi on hoidettava, siihen kaupunki saa reunaehdot luvassa.
Jätevesipuhdistamon luvassa kiellettiin näihin päiviin saakka käytetty käsittelemättömän jätelietteen avoaumakompostointi.