Hallitus perääntyy tavoitteistaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa. Terveydenhoito piti keskittää isoille kunnille tai - poikkeustapauksissa - kuntien yhdessä muodostamille sosiaali- ja terveysalueille.
- Pyrkimyksenä on se, että perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalihuolto saataisiin yksiin käsiin. Mutta tuleeko se onnistumaan kaikkialla Suomessa - ei välttämättä, ainakaan heti alussa, sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) sanoo.
Tavoitteista tingittiin, koska kuntakartasta ei tule sellaista kuin hallitus toivoi.
- Meille jää pienempiä kuntia, ja totta kai kunnat tuottaa jotain palveluja, ministeri Risikko sanoo.
Pikkukunnatkin voivat järjestää terveydenhoitoa
Kuntaliitoksia ei ole tulossa niin paljon kuin hallitus kaavaili. Syntymässä ei ole 70:n tai sadan kunnan Suomea. Terveydenhuolto ja sosiaalipalvelut vievät kuntien budjetista yli puolet. Hallitus ei halua viedä terveydenhuoltoa pois pieniltä kunnilta, koska ne menettäisivät merkittävän osan tehtävistään.
Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistäminen oli sosiaali- ja terveysuudistuksen keskeinen tavoite. Nyt hallituksesta sanotaan, että kunnan pitää pystyä huolehtimaan perusterveydenhoidosta.
-Tuntuu, että kun se pitkittyy, niin se mutkistuu. Niin että mennään vaan eteen päin, kyllä tästä hyvä tulee
Paula Risikko
- Jokaisen kunnan pitää olla niin vahva, että pystyy huolehtimaan perusterveydenhoidosta. Niin isoja kuntia Suomeen ei saada, että ne pystyisivät huolehtimaan myös koko erikoissairaanhoidosta, mielestäni se on realiteetti, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo.
Vasemmistoliiton arvio on, että Suomeen jää 150 - 200 kuntaa. Arhinmäen mukaan eri puolille Suomea on tulossa erilaisia malleja.
Risikko arvioi, että sote-alueita tai isojen kuntien terveydenhoitoalueita tulee Suomeen 30 - 40. Tällä hetkellä vastaavat palvelut tuotetaan parissakymmenessä sairaanhoitopiirissa ja kunnissa.
Sotea on sorvattu asiantuntijaryhmässä, joka ei ole päässyt malleista yksimielisyyteen. Poliitikot ovat kävelleet työryhmän yli pariin kertaan. Ministerit kokoontuvat huomenna torstaina miettimään, millä aikataululla työtä yritetään viedä eteenpäin. Vielä suunnitelma ei valmistu. Risikon mukaan nyt tarjotaan kunnille askelmerkit. Uudistus ei ole helppo:
- Tuntuu, että kun se pitkittyy, niin se mutkistuu. Mennään vain eteenpäin, kyllä tästä hyvä tulee, Risikko sanoo.