Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Improvisaatio on in

Jokainen meistä harrastaa improvisaatiota koko ajan keskustellessaan toisten ihmisten kanssa. Silti jostain syystä, kun se improvisointi viedään teatterin lavalle, niin siitä tulee hauskaa ja sen näkemisestä halutaan maksaa. Suomestakin löytyy jo pelkällä improvisaatiolla itsensä elättäviä ryhmiä.

Imrovisaatiota
Kuva: Yle
Ani Malmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Improteatteri kasvattaa suosiotaan niin katsojien kuin harrastajienkin parissa. Suomesta löytyy jo ammattimaisia ryhmiä, jotka ansaitsevat elantonsa tekemällä pelkästään improvisaatioteatteria.

Etelä-Karjalan kuntia parhaillaan kiertävässä Impro-liigassa harrastajat kilpailevat keskenään ja osakilpailut vetävät aina salin täyteen yleisöä.

Jotain alan suosiosta kertoo sekin, kun helsinkiläinen Improryhmä Kolina järjesti vastikään pääsykoe-esiintymisen, niin kahta avoinna ollutta paikkaa haki 500 impron harrastajaa ja ammattilaista.

Helppoa irtautumista arjesta

Improteatteri kiinnostaa, koska se on hyvää vastapainoa harmaalle arjelle. Niin tekijöiden kuin yleisönkin näkökulmasta.

- Onhan tämä vähän vaihtelua kotiäidin arkeen, sanoo savitaipalelainen harrastaja Saila Vanamo.

Lappeenrantalainen Jussi Härkönen on harrastanut improteatteria 1980-luvulta lähtien ja hänkin jaksaa edelleen innostua siitä.

- Nykyään maailmassa on paljon negatiivista niin, kyllä jostain haluaa löytää sen positiivisen homman tähän olemassa oloon, Härkönen sanoo

Improteatteria on myös helppo harrastaa. Se ei vaadi suuria puitteita, eikä oikeastaan harjoitteluakaan.

Imatralaisen teatteriohjaajan Sami Sivosen mielestä kuka tahansa voi harrastaa improvisaatiota. Hänen mukaansa jokainen meistä improvisoi joka päivä arkisissa toimissamme.

- Se helppous on siinä, että näillä teatteriryhmillä, jotka esiintyvät illanistujaisissa tai pikkujouluissa, ei tarvitse olla lavasteita tai käsikirjoitusta, siihen tarvii satsata vain itsensä.

Impro ammattimaistuu ja monipuolistuu

Suunnattoman harrastajamäärän lisäksi Suomesta löytyy jo ammattimaisia ryhmiä, joilla riittää keikkoja. Mutta vaikka esityksen kasaaminen on helppoa, niin ansaitseminen ei ehkä olekaan niin yksinkertaista.

Improryhmät joutuvat kiertämään maata samalla tavalla kuin stand up-koomikotkin.

- Ei tämä perheellisen touhua ole. Jos haluis paljon rahaa, niin ei kannattais varmasti olla improteatterin kanssa missään tekemisissä. Mutta kyllä tällä elantonsa pystyy saavuttamaan, kertoo helsinkiläisen Improryhmä Kolinan näyttelijä Roope Salminen.

Improteatteri kehittyy koko ajan vahvasti. Sitä on mm. jalostettu erilaisiin hyötytarkoituksiin, kuten tykypäiviin ja esiintymiskoulutuksiin. Myös harrastajapiireissä on tapahtunut paljon kehitystä.

- Keskimääränen harrastajaporukka on nyt parempi kuin vaikka 10 vuotta sitten ja se johtuu siitä, että improa on enemmän tarjolla ja nähdään mikä toimii. On koulutuksia ja muuta, Roope Salminen arvioi.

Suosittelemme