Hyppää sisältöön

Herkullista neulamuikkua tuotantoeläimille ja monttuun

Voissa paistettu pikkumuikku on monelle herkkujen herkku. Itä-Suomessa neulamuikun kohtalona on kuitenkin monesti päätyä tuotantoeläimen suuhun tai suoraan poisheitettäväksi.

Pikkumuikku on parhaimmillaan voissa paistettuna tai laatikkoruuissa.
Janne Ahjopalo

Voissa paistettu neulamuikku saa veden herahtamaan kielelle.

Arvostettua pikkumuikkua syötetään tuotantoeläimille tai heitetään kokonaan pois Itä-Suomessa. Hottamuikun eli neulamuikun perkaaminen on ammattikalastajille työlästä, eikä kauppakaan mielellään ota sitä myyntiin pilaantumisen pelossa. Osa kalastajista tekee pikkumuikuista säilykkeitä, osa syöttää niitä tuotantoeläimille ja osa heittää menemään.

Väkisinkin joudutaan heittämään ihan poiskin.

Teuvo Keinänen

- Ei ole mennyt kaupoille, mikä ei ole oikein hyvä homma. Kyllä markkinat pitäisi pikkumuikullekin löytää. Hottamuikku on varmasti ihan parhaan makuista kalaa, sanoo ammattikalastaja Teuvo Keinänen Tuusniemeltä.

Muikkukannan harventaminen tarpeen

Pohjois-Karjalassa pikkumuikkua on runsaasti muun muassa Pielisessä. On ammattikalastajia, jotka eivät edes lähde pyytämään muikkua sen pienuuden vuoksi.

- Olisi tärkeää, että ylitiheää kantaa harvennettaisiin, jotta muikku pääsisi kasvamaan kooltaan nykyistä suuremmaksi, toteaa kalatalouspäällikkö Veli-Matti Kaijomaa Ely-keskuksesta.

- Kyllähän pikkumuikkua osaltaan menee eläinten ruuaksi. Väkisinkin joudutaan heittämään ihan poiskin, myöntää kalastaja Teuvo Keinänen.

Suosittelemme sinulle