Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kantoliina hymyilyttää

Lasten kantaminen kantoliinalla on nopeasti nostanut suosiotaan. Moni on jo luopunut lastenvaunujen käytöstä kokonaan.

Äidit kantoliinojen kanssa.
Kuva: Yle
Juha-Pekka Huotari
Avaa Yle-sovelluksessa

Lasten kantoliinoja ja ergonomisia kantovälineitä näkee yhä enemmän lastenvaunujen sijaan. Osa kantaa jopa kahta lasta yhtä aikaa. Lahtelaisen Jannica Stelanderin hartaille kertyy painoa yhteensä 25 kiloa, kun 3-vuotias ja kymmenen kuukautinen kulkevat mukana.

- Kyllä näiden kanssa pystyssä pysyy. Lapset ovat hyvin tasapainossa, kun toinen on edessä ja toinen selässä, Stelander toteaa.

Äidit ja isät hakevat kantoliinan avulla vapautta. Lapsi halutaan pitää kuitenkin lähellä. 9 kuukautisen vauvan äiti, Satu Lähteenoja, kertoo, että kantoliina helpottaa arkea.

- Saan usein pyykit ja tiskit tehtyä, kun nappaan lapsen liinaan. Lapsi on saattanut siinä samalla sitten nukahtaa, ettei tarvitse siihen hommaan erikseen ryhtyä.

- Liina ei kuitenkaan poissulje lastenvaunun käyttöä. Liinan kanssa pääse kuitenkin näppärämmin liikkumaan, koska ei tarvitse esimerkiksi välittää rappusista, Mari Mäki jatkaa.

Liinailun voi aloittaa jo synnytyslaitoksella tai pian kotiutumisen jälkeen. Alussa vauvan paikka on etupuolella.

- Yleensä sanotaan, että selässä kantamisen harjoittelu kannattaa aloittaa puolivuotiaasta eteenpäin. Lapsi on jo siinä vaiheessa sen kokoinen, että osaa kannatella paremmin itseään. Lapselle alkaa siinä iässä kertyä jo painoakin sen verran, että pitkään edessä kantamisesta saattaa tulla epämukavaa, Satu Lähteenoja tietää.

Liinailu tutuksi

Kantoliinan käyttöö saattaa vaikuttaa alussa hankalalta. Apua sidontoihin voi hakea esimerkiksi Suomen kantoliinayhdistyksestä.

- Ei tosiaankaan tarvitse yksin niitä asioita kotona pähkäillä. Meillä on ympäri Suomea tukihenkilöitä, jotka neuvovat mielellään vanhempia, ja apu on täysin maksutonta, Jannica Stelander neuvoo.

Kantoliina on yleistymisestään huolimatta vielä monelle suhteellinen erikoinen tapa kantaa lasta. Janica Stelander kertoo, että liinan sisällä kulkeva lapsi herättää positiivista huomiota kaupungilla.

- Ihmiset tulee usein juttelemaan ja hymyilevät, osa ottaa ihan valokuvia. Ihmiset pitivät sitä hauskana, ja se on ihan kiva asia.

Myös Suomessa on tällä viikolla vietetty Kansainvälistä kantoliinaviikkoa. Lahdessa järjestettiin esimerkiksi kantoliinakävely.

- Tarkoituksena on saada kantoliina tutuksi, koska tämä ei Suomessa ole vielä niin tunnettua. 

Suosittelemme