Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Soini: Onneksi EU ei saanut talouden Nobelia

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini antaa arvoa EU:n rauhantyölle, vaikka taloudenhoidosta unioni ei saakaan häneltä kiitosta. Soini pitää myös mielenkiintoisena, että palkinto tulee hetkenä, jolloin EU:n vaikeudet ovat ilmiselviä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kuva: Yle
Tiina-Emilia Kaunisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on yllättynyt, että juuri EU sai Nobelin rauhanpalkinnon. Hän muistuttaa, ettei ennakkoarvioissa nostettu lainkaan esille mahdollisuutta, että EU voisi olla palkinnonsaaja.

Soini ei suostu kuitenkaan moittimaan Nobel-komitean ratkaisua. Hän katsoo, että EU ansaitsee kyllä maininnan rauhantyöstään, vaikka muutoin hän ei juuri nosta lippua unionille.

- Rauha on aina hyvä asia, ja Euroopan unionin ansiot ovat siinä toiminnassa, mutta suurena menestystarinana en voi unionia pitää. Unionia, joka on talouskriisissä, joka ei noudata omia sääntöjään ja joka ei todellakaan ole kaikinpuolinen menestystarina, sanoo Timo Soini Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kirjoitti tänään Facebookissa, että palkinto on historiallisesti hyvin perusteltu. Ministeri kuitenkin muistutti, että kyseessä ei ollut taloustieteen Nobel vaan rauhanpalkinto.

- Tämän saman sanoin pari tuntia sitten aivan spontaanisti, ettei ollut talouden Nobel. Se tästä vielä olisi puuttunut ja jäikin puuttumaan, Soini kiittelee.

"Ajankohta on sopivasti sattunut"

Timo Soini ei usko, että palkinnolla on erityisesti merkitystä EU:n sisällä. Hän muistuttaa, ettei yhteishenkeä ole tähänkään mennessä nostattaneet minkäänlaiset hymnit, liput tai monet muutkaan hengennostatukset, joilla sitä on yritetty.

Perussuomalaisten puheenjohtaja näkee kuitenkin, että palkinto on sopivasti ajoitettu hetkeen, jolloin EU:n uskottavuus on muutoinkin koetuksella.

- On hyvin mielenkiintoista, että valinta tulee aikana, jolloin EU:n hyväksyttävyys, legitimiteetti ja vaikeudet ovat ilmiselviä. Että ajankohta on sopivasti sattunut.

Suosittelemme