Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vaasa suunnittelee vanhusten laitoshoidon nopeaa karsimista

Vaasan kaupunki aikoo vähentää nopealla aikataululla vanhusten laitoshoitopaikkoja. Kaupungilta vakuutetaan, että päätöksiä paikkojen lakkautuksista ei ole tehty. Pohjanmaan Yle Uutisten saamien tietojen mukaan ainakin osalle henkilöstöstä ja luottamushenkilöistä on jo kerrottu osastojen lakkauttamisista.

Vaasan sosiaali- ja terveysviraston hallinto
Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Heidi-Maria Harju
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan Yle Uutisten saamien tietojen mukaan Vaasan kaupunki suunnittelee noin sadan vanhusten laitoshoitopaikan vähentämistä mahdollisesti jo kevättalvella.

Kaupungin johto ei vahvista määriä, eikä aikataulua, sillä heidän mukaansa mitään päätöksiä ei ole tehty. Karsintasuunnitelmasta on kuitenkin jo kerrottu osalle henkilöstöä.

Tiedon saaminen kaupungilta nihkeää

Asia on ilmeisesti arkaluontoinen, sillä tiedotusvastuullista oli harvinaisen vaikea löytää – jopa puhelimiin lakattiin vastaamasta. Viimein saimme sosiaali- ja terveysvirastosta tiedon sähköpostista, jossa kaupunginjohtaja Tomas Häyry kertoi olevansa tiedotusvastuussa.

Häyry kommentoi meille vanhusten laitoshoitopaikkojen vähentämistä kesken kokouksen.

- En halua lukumääriin mennä tässä vaiheessa, vaan katsotaan ensin ne suunnitelmat ja sitten vasta palataan niihin.

- Meillä oli sellainen tieto, että noin sadasta paikasta puhutaan, pitääkö se paikkansa?

- En osaa sanoo, koska me tehdään monta eri skenaariota ja tämä saattaa olla yhdessä skenaariossa se laitospaikkojen määrä...kyllä, kaupunginjohtaja Tomas Häyry toteaa.

Laitospaikkojen karsimista kiirehditään

Laitospaikkojen vähentäminen ei ole aivan uusi asia, sillä se on ollutkin Vaasan kaupungin pitkän aikavälin suunnitelma. Nyt asian valmistelua kiirehdittiin, sillä hätä säästöjen löytymisestä on suuri. Yksistään vanhusten hoidosta pitäisi saada kiristettyä noin 2,5 miljoonaa ja koko sosiaali- ja terveyssektorilta 7–8 miljoonaa euroa.

- Meillä on todella vakava taloudellinen tilanne ja se on johtanut siihen, että joudumme nopeuttamaan vanhustenhuollon rakenneuudistusta, joka meillä oli muutenkin suunnitteilla, Tomas Häyry kertoo.

Häyry vakuuttaa, että ketään vanhusta ei jätetä hoitamatta, mutta haasteena on löytää korvaavat hoitopaikat nopeasti. Laitoshoito yritetään korvata entistä useammin muun muassa kotihoidolla.

- Ne löydetään tietysti kevyemmän hoidon puolelta ja sitten myös kotihoitoa lisäämällä, Häyry sanoo.

Suosittelemme sinulle