Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Syyskuu oli tilastoidun ilmastohistorian lämpimin

Maapallon lämpötilojen nousu jatkuu keskeytymättä. Tämän vuoden syyskuu jakaa maailman tilastoidun säähistorian lämpimimmän syyskuun tittelin.

Halkeillutta maata pystyyn kuivuneen maissin keskellä.
Kuivunutta maissia pellolla Kansasissa elokuun lopulla. Kuva: Larry W. Smith / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyskuu 2012 oli maailman tilastoidun säähistorian lämpimin, kertoo Yhdysvaltain kansallinen ilmastotietokeskus NCDC. Kulunut syyskuu oli samaa ennätystasoa kuin edellinen ennätyssyyskuu vuonna 2005.

Globaali keskilämpötila oli 15,6 astetta, mikä on 0,67 astetta 1900-luvun keskiarvoa korkempi.

NCDC:n mukaan tämän vuoden syyskuun keskimääräiset lämpötilat manneralueiden yllä olivat tilastohistorian kolmanneksi lämpimimmät ja merilämpötilat toiseksi lämpimimmät. Nämä yhdistettynä päästään jakamaan ennätyskuukauden keskimääräinen lämpötaso.

Vertailukelpoinen tilastoaineisto ulottuu vuoteen 1880 saakka.

Pohjoisen pallonpuoliskon lämpötilat olivat hiukan viileämmät kuin ennätysvuonna 2005, ja samaa tasoa kuin tähän saakka toiseksi lämpimimpänä syyskuussa vuonna 2009.

Eteläisellä pallonpuoliskolla syyskuu oli toiseksi lämmin. Vielä lämpimämpää oli vuonna 1997.

NCDC:n mukaan syyskuu 2012 oli järjestyksessä 331. perättäinen kuukausi, kun keskimääräinen lämpötila ylitti 1900-luvun keskimääräisen tason.

Edellisen kerran koettiin 1900-luvun keskimääräistä tasoa viileämpi syyskuu vuonna 1976. Kun mukana ovat vuoden kaikki kuukaudet, 1900-luvun tasoa keskimäärin viileämpi kuu oli helmikuu 1985.

Lämpö- ja kuivuusennätyksiä tehtiin eri puolilla maailmaa. Erityisen lämmintä oli mm. Venäjän itäosissa ja Etelä-Amerikan koillisosassa, joskin koko Etelä-Amerikka oli selvästi keskimääräistä lämpimämpi. Yhdysvalloissa lyötiin kuivuusennätyksiä. Pohjoisen Jäämeren jääpeite supistui ennätyspieneksi.

Tavanomaista viileämpia alueita löytyy Venäjän kaukoidästä, eteläisestä Afrikasta ja eräistä Kiinan osista. Britannia joutui pitkäaikaisen matalapaineen kouriin ja koki viileimmän syyskuun sitten vuoden 1994.

Suosittelemme