Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Pikalukukurssit huuhaata - lukuharrastus auttaa

Tutkijan mukaan erilaiset pikalukutekniikat ovat ylimainostettuja. Turussa tehtyjen kokeiden mukaan lukunopeuttaan voi harjaannuttaa vain lukemalla paljon.

Kirjapinoja kirjakaupassa.
Teokset säilyvät kirjakauppojen hyllyillä vain hetken Kuva: Touko Yrttimaa / Yle
Arto Nurmi
Avaa Yle-sovelluksessa

Erilaisten kurssien lupaukset lukunopeuden kaksinkertaistumisesta ovat tutkijan mukaan huuhaata. Turun yliopiston kognitiivisen psykologian dosentti Johanna Kaakinen on tehnyt pitkään yliopisto-opiskelijoille silmänliikekameratutkimuksia.

Kaakisen mukaan silmän fysiologia jo osoittaa monet pikalukutekniikat mahdottomiksi.

-Nopeidenkin lukijoiden silmät pysähtyvät joka sanalle. Suomen kielen pitkille yhdyssanoille silmä tekee usein parikin pysähdystä.

Yhden kirjaimen muutos tekee sanasta täysin toisen, joten lukijan pitää huomioida jokainen sana, sanoo Kaakinen. Tuloksista kertoo Turun yliopiston verkkolehti.

Olennaisen kertaus auttaa

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että jos harrastaa lukemista, myös lukunopeus kasvaa. Lisäksi se, että jos tuntee luettavan aihepiirin, nopeuttaa se lukemista.

Kaakisen mielestä tutkimuksissa on noussut esiin toimiva menetelmä, jossa ensimmäisen lukemisen jälkeen palataan lukemaan uudelleen joitain keskeisimpiä kohtia esimerkiksi otsikoita.

Mutta sellaiset pikalukutekniikkakurssit, jotka lupaavat lukunopeuden kaksinkertaistuvan ovat hölynpölyä, sanoo Kaakinen.

Suosittelemme sinulle