Symmetrinen keho on mahdottomuus; täydellistä symmetriaa ei luonnossa ole. Suurin osa ihmisistä kenottaakin johonkin suuntaan. Tämän on huomannut työssään selkärangan, raajojen ja niskan vaivoihin erikoistunut naprapaatti Ossi Häkkinen.
- Silloin pitää selvittää perimmäinen syy, että mistä se johtuu. Onko esimerkiksi jaloissa pituuseroja, Häkkinen kertoo.
Itse asiassa vain harvoilla jalat ovat yhtä pitkät, mutta pituuseroa saa olla aika paljonkin ennen kuin siitä aiheutuu suurempia oireita.
- Jalkojen pituusero on kliinisesti merkittävä, jos se on yli 2 senttiä, Häkkinen täsmentää.
Kengännauha voi johtaa kivun jäljille
Moni päätyy naprapaatin pakeille niska-hartiaseudun vaivojen vuoksi. Häkkinen kertoo, että jumin jäljitys on kokonaisvaltaista työtä. Kaikki lähtee liikkeelle jo vastaanottohuoneesta.
- Siitä miten hän liikkuu, istuu, solmii kengännauhat. Se on jatkuvaa tarkkailua, että mistä saisi pieniä vinkkejä siitä, missä se oireen alkuperä olisi.
Naprapaatin hoitovalikoimaan kuuluu niin mobilisaatio- kuin manipulaatiomenetelmiäkin. Niillä pyritään lisäämään nivelten liikkuvuutta ja lieventämään kipua. Lisäksi hoitoihin voidaan yhdistää hierontaa, lihasvenytyksiä ja harjoitusterapiaa. Häkkisen mukaan tärkeää on innostaa ihmistä aktiiviseen kuntoutumiseen.
- Harjoitusterapia lähtee siitä, että kun on selvitetty oireiden alkuperä, pyritään vaikuttamaan niihin tiettyihin rakenteisiin, jotka ovat vaivaa aiheuttaneet.
Vaikka ihminen ei ole symmetrinen, kannattaa elämässään pyrkiä tasapainoon.
- Lihashuoltoa, ravintoa ja lepoa sopivassa suhteessa, muistuttaa Häkkinen.