Hyppää sisältöön

Picasson, Matissen ja Gauguinin maalauksia joutui varkaiden käsiin Hollannissa

Rotterdamin poliisi on käynnistänyt suuretsinnät löytääkseen muun muassa Picasson Tete d'Arlequin -maalauksen ja sen varastajan. Kyseessä on suurin taidevarkaus Hollannissa yli 20 vuoteen.

Poliiseja Kunsthalin taidemuseon ulkopuolella.
Poliiseja Kunsthalin taidemuseon ulkopuolella 16. lokakuuta. Kuva: Robin Utrecht / ANP / AFP / Lehtikuva
Marika Kataja-Lian

Seitsemän taideteosta on varastettu Rotterdamin Kunsthalista Hollannissa tiistain vastaisen yön aikana. Poliisin tiedotteen mukaan varastettujen teosten joukossa oli Pablo Picasson, Henri Matissen, Claude Monet'n ja Paul Gauguinin töitä.

Muun muassa Picasson Tete d'Arlequin, Matissen La Liseuse en Blanc et Jeune sekä Monet'n_ Waterloo Bridge, London _ovat joutuneet vääriin käsiin. Myös Mayer de Haanin ja Lucian Freudin maalaukset varastettiin.

Taideteosten yhteisarvo saattaa olla jopa 200 miljoonaa euroa. Museo ei halunnut arvioida teosten arvoa, mutta pariisilaisen huutokauppakamarin arvion mukaan teosten hinta olisi 150 ja 200 miljoonan euron välillä.

Rotterdamin poliisin mukaan käynnissä on nyt suurtutkinnat ja museossa tehdään rikospaikkatutkintaa. Silminnäkijöitä kuullaan ja valvontakameramateriaalia käydään läpi, poliisitiedotteessa kerrottiin.

Taulu seinällä.
Oikealla näkyvälle tyhjälle paikalle oli ripustettu yksi varastetuista maalauksista. Kuva: Robin Utrecht / EPA

Varkaus tapahtui ilmeisesti noin kolmen aikoihin aamuyöllä. Poliisi sai tiedon murtohälyttimien avulla, mutta rikospaikalle saavuttuaan havaitsivat varkaan tai varkaiden päässeen pakoon teosten kanssa.

Museo ei omista teoksia, vaan ne olivat lainassa Tritonin säätiön kokoelmista. Kunsthal lainasi yli 150 teosta 20-vuotisnäyttelyään varten.

Kyseessä on suurin taidevarkaus Hollannissa sitten vuoden 1991, jolloin Amsterdamin Van Gogh -museosta varastettiin 20 maalausta.

Suosittelemme sinulle