Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Maisemakuvaus alkaa valosta

Onnistuneet maisemakuvan nappaamiseen tarvitaan oikea valo, aika, paikka ja hyvää tuuria. Kuvauspaikalla kannattaa käydä usein, koska samalla maisemalla on vuodenaikojen mukana neljä eri asua.

Jäälauttoja.
Laajakulmaisella linssillä kuvaan on saatu mielenkiintoinen etuala. 19 mm, f/14, 1/40 s, ISO 400. Kuva: Mikael Rantalainen
Vesa-Matti Ruuska
Avaa Yle-sovelluksessa

Maisemakuvaaja Mikael Rantalaisen mielestä valo tekee maisemakuvan. Ruska-aikaan sopii värejä korostava myötävalo ja vastavalossa kuvaan saadaan dramatiikkaa. Oikeaan aikaan otetussa kuvassa on usein mukana myös ripaus onnea.

- Juuri oikeaa valoa ja hetkeä kukaan ei voi ennustaa. Täytyy kuvata paljon, olla paljon liikenteessä, ja silloin tällöin saa loistavia kuvia, Rantalainen sanoo.

Maisema muuttuu sään mukana

Aina ei tarvitse lähteä kauas. Tuttu maisema on vuodenaikojen ja sään muuttuessa usein eri asussa. Samoilla paikoilla kannattaa käydä usein. Rantalainen on kuvannut paljon jäistä merta.

- Meren jäätyessä tai sulaessa maisema on joka päivä erilainen. Perusmaiseman ei edes tarvitse olla kovin kummoinen jos kuvatessa sattuu olemaan esimerkiksi huurteinen ranta ja merisavua.

Ota etuala mukaan

Rantalainen kuvaa paljon laajakulmaobjektiiveilla saadakseen etualan esiin. Etuala tekee kuvasta mielenkiintoisemman. Poikkeuksena hän mainitsee Lapin tunturit.

Meren jäätyessä tai sulaessa maisema on joka päivä erilainen

Maisemakuvaaja Mikael Rantalainen

- Kun etualalla ei ole tarjolla muuta kuin tasaista kanervikkoa, kuvaan usein pitkillä putkilla ja teen tiukempia rajauksia.

Yhteen kuvaan ei kannata myöskään tunkea liikaa tavaraa. Rantalainen sanoo pitävänsä yksinkertaisesta sommittelusta.

Suosittelemme sinulle