Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Koira aistii naisen raskauden

Ihmisen raskaus ja synnytys muuttavat usein perheen lemmikin käytöstä. Koira saattaa jopa haistaa raskauden naisen muuttuneesta hormonitoiminnasta.

Koira tytön sylissä.
Kuva: Yle
Hanna Lumme
Avaa Yle-sovelluksessa

Koiraperheessä lemmikin käyttäytyminen saattaa muuttua, jos perheen nainen tulee raskaaksi. Koiran käytökseen vaikuttaa moni seikka.

Jotkut koiranomistajat uskovat vankasti, että koira voi haistaa raskauden. Lahden kaupungin praktikkoeläinlääkäri Ulla Helanto sanoo, että teoriassa tämä on mahdollista. Tutkimustieto asiasta kuitenkin puuttuu.

- Koira pystyy haistamaan hämmästyttäviä asioita. Hajuaistinsa avulla se voi erottaa naisen muuttuneen hormonitoiminnan. Voi myös olla, että koira peilaa omistajansa muuttunutta käytöstä tai olemusta muuten.

Koira pystyy haistamaan hämmästyttäviä asioita.

Ulla Helanto

Helanto arvioi, että asiaa on tutkittu vain vähän siksi, että ihmisen raskaus voidaan todeta helposti muilla keinoin eikä siihen tarvita koiran hajuaistia.

- Raskauden toteamiseen ei ole tarvinnut kehittää menetelmää, joka perustuisi koiran hajuaistiin.

Koira ei tunne mustasukkaisuutta

Synnytyksen jälkeen koiran käytös voi muuttua tyystin erilaiseksi kuin ennen vauvan tuloa. Koira saattaa alkaa tehdä pahojaan tai käyttäytyä omistajan mielestä mustasukkaisesti.

Ulla Helanto tyrmää väitteet koiran mustasukkaisuudesta.

- Koira ei tunne mustasukkaisuutta vaan kyse on koiran inhimillistämisestä. Lapsen tultua koiralle on aiempaa vähemmän aikaa, joten se purkaa tarmoaan ja turhautumistaan tavoilla, jotka ihminen tulkitsee mustasukkaisuudeksi.

Suosittelemme