Hyppää sisältöön

Hannu Komonen: "Miksi johtajilla on Heinolassa aina vaikeaa?"

Kaupunginjohtaja Hannu Komonen luovuttaa perjantaina Heinolan kaupungin avaimet. Viimeisen vuoden viranhoidosta sivussa ollut Komonen ihmettelee, miten hänen seuraajansakin on jo vaikeuksissa. Itse hän jää eläkkeelle hyvällä mielin.

Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Heinolan kaupunginjohtajana reilut kymmenen vuotta ja sitä ennen muun muassa Orimattilan kaupunginjohtajana sekä Valkealan kunnanjohtajana työskennellyt Hannu Komonen jää tämän viikon jälkeen eläkkeelle.

- On hyvä mieli, olen tervehtynyt ja voimaantunut ja asiat ovat kunnossa. En kauheasti katso peruutuspeiliin, sillä olen positiivinen luonne. En halua jättää asioita hampaankoloon, vaan katson tulevaisuuteen.

Komosen seuraaja Tita Rinnevaara on tullut jo kahden kuukauden työrupeaman jälkeen tuntemaan heinolalaisen hallintotavan. Myös Komoselle Heinolan ilmapiiri tuli tutuksi. Viimeisen vuoden Komonen oli lähes poissa aktiivisesta viranhoidosta.

Hannu Komosen mukaan johtajilla on aina vastoinkäymisiä, mutta Heinola on erityisen kova paikka.

- Sellaista oli edellisten kaupunginjohtajien, Jarkko Parosen, Pauli Ihamäen ja Paavo Rotkon aikana ja minun aikanani. Ja nyt mitä huhut kertovat niin poliittisella johdolla ja nykyisellä kaupunginjohdollakin on vaikeaa. Siinä voi miettiä, mistä ne vaikeudet johtuvat.

Juhlavieraina kollegoja, yrityselämän edustajia ja yksi rokkari

Väistyvän kaupunginjohtajan Hannu Komosen torstaisissa kahvijuhlissa muisteltiin niin tiukkoja vääntöjä, iloisia hetkiä kuin yhteisiä onnistumisiakin.

Kaupungin- ja kunnanjohtajien sekä muiden silmäätekevien joukossa kotikaupunkinsa väistyvän johtajan kävi kättelemässä muusikko Sipe Santapukki, jonka bändi "aina heinolalainen" Apulanta ja paljon julkisuutta saanut talo ovat Komoselle selvästi ylpeydenaiheita. Rokkirannastakin riitti Komosen virkauralla vääntöä.

- Jos moni asia ei tunnu sillä hetkellä hyvältä, vuodet voivat näyttää sen toisella tavalla. Sipen kodinrakennus on sellaista kulttuurihistoriaa, että sitä tullaan Heiniolaan katsomaan vuosikymmenten, vuosisatojenkin kuluttua, hehkuttaa Komonen.

Eläkkeellä Hannu Komonen aikoo liikkua luonnossa, lukea "niitä kirjoja, joita ei ole ehtinyt" ja maalata. Näyttelyäkään hän ei sulje pois.

- Never say never.

Suosittelemme sinulle