Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

THL tyrmäsi vanhuspalvelulain - peruspalveluministeri kieltäytyi hyväksymästä arviota

THL tyrmäsi peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin esityksen vanhuspalvelulaiksi toimimattomana ja tulkinnanvaraisena. Ministeri puolestaan kieltäytyi hyväksymästä THL:n selvitystä ja vaati uutta arviota. Guzenina-Richardson kiistää kuitenkin painostaneensa THL:ta.

STM:n virkamiehen antamat lisätiedot saivat THL:n muuttamaan arviotaan vanhuspalvelulaista, sanoo peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson.
Kari Klemm
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus kompastelee vaikeudesta toiseen. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin esitykset vanhuspalvelulaista eivät ole kelvanneet hallitukselle ja nyt sosiaali- ja terveysministeriön oma tutkimuslaitos THL on tyrmännyt esityksen.

THL:n näkemys lakiehdotuksesta on suorastaan tyly. THL moittii lähes jokaista pykälää toimimattomuudesta, väljyydestä, asian vesittämisestä, kriteerimittareiden puutteesta, käsitteiden harkinnanvaraisuudesta tai jostakin muusta vajavaisuudesta.

Lausuntonsa yhteenvedossa THL myös epäilee, ettei laki toteutuessaan välttämättä parantaisi vanhuspalveluja. THL:n katsoo, että koska sitovat velvoitteet jäävät vähäisiksi tai puuttuvat kokonaan, lain vaikutus olisi lähes täysin riippuvainen siitä, miten kunnat lähtisivät pykäliä noudattamaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi syyskuun lopulla THL:ltä lausuntoa vanhuspalveluihin liittyvän lakiehdotuksen taloudellisista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Ministerin vaati uuden arvion - kritiikin kärki ei muuttunut

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson puolestaan kieltäytyi hyväksymästä THL:n selvitystä ja vaati uutta arviota. THL:n pääjohtaja Pekka Puska kommentoi ministerin normaalista poikkeavaa menettelyä tekstiviestillä maailman terveysjärjestön WHO:n kokouksesta Genevestä.

"THL:n asiantuntijat olivat eilen neuvottelussa STM:ssä. Keskustelussa tuli niin paljon uutta informaatiota ja tarkennusta toimeksiantoon, että pyyntö uudesta lausunnosta nähtiin perusteltuna", Puska kirjoittaa.

THL sorvasi mainitun keskustelun pohjalta pikavauhtia uuden lausunnon, joka toimitettiin peruspalveluministerin pöydälle tänään torstaina. Maininnat vesittämisistä ja väljyyksistä ovat kadonneet uudesta lausunnosta, mutta keskeinen viesti on edelleen sama.

THL.n mukaan vanhuspalvelulain tavoitteiden toteutuminen on kuntien käsissä.  Laitos ei myöskään usko, että vanhusten yhdenmukainen kohtelu eri puolilla Suomea voisi toteutua ilman valtakunnallisia ohjeita ja seurantamittareita.

Guzenina-Richardson kiistää painostuksen

Maria Guzenina-Richardson kiistää vaatineensa uutta lausuntoa sen takia, että ensimmäinen ei olisi häntä miellyttänyt.

- Meillä ministeriössä virkamies, joka tätä lakia on ollut kirjoittamassa, ei yksinkertaisesti ollut vielä ehtinyt tehdä yksityiskohtaisia ja laajoja perusteluja valmiiksi. Hän oletti, että tämän pelkän pykälämateriaalin perusteella THL pystyisi arvionsa tekemään, sanoo Guzenina-Richardson.

- Tämähän oli ensimmäinen kerta, kun THL on tällaista arviointityötä tehnyt. eli tässä on ollut oppimisprosessi niin meillä ministeriössä virkamiesten taholla kuin sitten myös THL:ssä arvioitsijoiden taholla.

Sosiaali- ja terveyspoliittinen ministerityöryhmä neuvotteli sote-uudistuksesta tänään torstaina. Näkemysten sovittelu jatkuu jälleen huomisaamuna.

Hallitus on luvannut – demareita lukuun ottamatta – julkistaa kuntaremonttiin liittyvän sote-uudistuksen suuntaviivat vielä ennen kuntavaaleja. Kuntavaalikamppailun kovin vääntö käytäneenkin toritapahtumien sijasta valtioneuvoston ja ministeriöiden kokoushuoneissa.

Suosittelemme