Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tiilikainen: Suljettu lippuäänestys mahdollistaa taktikoinnin

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mielestä on mahdollista, että Luxemburgille haluttiin antaa mahdollisuus, koska se ei ole aiemmin ollut YK:n turvallisuusneuvoston jäsen. Lopputuloksen arviointi vaatii tarkempaa analysointia.

Teija Tiilikainen Aamu-tv:ssä 16.5.2011.
Kuva: YLE
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi turvallisuusneuvostokampanjan loppuvaiheessa tapahtuneen jotain, mikä jätti Suomen ilman paikkaa turvallisuusneuvoston vaihtuvana jäsenenä. Hänen mukaansa suljettu lippuäänestys mahdollistaa loppuvaiheen taktikoinnin.

Tiilikaisen mielestä tässä vaiheessa on kuitenkin vaikea sanoa, mistä äänestyksen lopputulos lopulta johtui ja se vaatii tarkempaa analysointia.

-Suomi teki aika pitkän ja sinnikkään kampanjan, mutta salainen lippuäänestys mahdollistaa aina loppusuoran taktikoinnin, hän sanoi myöhään torstai-iltana.

-Minä tulkitsen tilannetta niin, että loppusuora käänsi tilanteen. Ennakkoon arvio oli, että Suomi saisi paljon tukiääniä, Tiilikainen selvitti.

Monien muiden tavoin hänkin arveli, että Luxemburg saattoi saada ääniä sen vuoksi, ettei se ole aiemmin ollut turvallisuusneuvoston jäsen.

- Ehkä pienelle EU-maalle haluttiin antaa tämä mahdollisuus. Australian kampanja on ollut aika näkyvä ja siihen on käytetty paljon rahaa.

Tiilikaisen mukaan on selvää, että lopputulosta täytyy tarkasti analysoida, kun YK:hon vahvasti sitoutuneena ja rauhanturvaamisessa menestyneenä maana Suomi jäi ilman paikkaa.

Suosittelemme