Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Alivaltiosihteeri kehottaa pohtimaan ulkopoliittista toimintakulttuuria

Alivaltiosihteeri Jaakko Laajavan mielestä Suomen YK-kampanja oli onnistunut, mutta selvät tappiolukemat antavat aihetta epäonnistumisen syiden pohtimiseen.

Tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista ja alivaltiosihteeri Jaakko Laajava ulkoministeriöstä arvioivat aamu-tv:ssä tappion syitä ja seurauksia.
Jussi Hanhivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeriön alivaltiosihteerin Jaakko Laajavan mielestä Suomen YK-kampanjan epäonnistumiselle on vaikea löytää rationaalisia ja yksilöitäviä syitä.

Hän kannattaa keskustelua ja selvitystä hankkeen kariutumisesta, mutta pitää lopullisen totuuden löytämistä epätodennäköisenä.

- Koska menettely on salainen, emme voi aukottomasti päätellä mitä tapahtui, Laajava sanoi Ylen Aamu-tv:ssä perjantaina.

Laajavan mielestä syiden löytämiseksi voi olla paikallaan verrata Suomen ulkopoliittista toimintakulttuuria muiden maiden tapoihin.

- Me katsomme kaikkia asioista oman prismamme läpi, olemme rationaalisia, johdonmukaisia ja järjestelmällisiä toiminnassamme. Itse olen istunut monta kertaa tilanteessa, jossa Suomen hallitus päättää jostain toimintalinjasta, eikä ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö Suomen edustaja äänestä saamiensa ohjeiden mukaisesti. Mutta voi miettiä, onko toisenlaisella kulttuurilla tapana tehdä vähän toisella tavalla, Laajava pohtii.

Laajava kehottaa myös pohtimaan lähetystöverkoston karsimisen pitkäaikaisia vaikutuksia.

- Vaikuttaa helpolta panna lähetystöjä kiinni, mutta siinä katkaistaan kommunikaatio ja tietoväylä asianomaisiin maihin, ja näillä asioilla on merkitystä. Elämme kuitenkin inhimillisten kontaktien maailmassa, hän sanoo.

Suosittelemme