Hyppää sisältöön

Pihla Viitala tiellä Hollywood-menestykseen

Näyttelijä on saanut ison roolin amerikkalaisesta tv-sarjasta ja pian hänet nähdään myös Hollywood-elokuvassa.

Pihla Viitala
Pihla Viitalaa haastattelee Ville Vedenpää
Ville Vedenpää

Näyttelijä Pihla Viitala on tekemässä läpimurtoa Yhdysvalloissa. Hän on juuri saanut ison roolin amerikkalaisessa tv-sarjassa ja pian hänet nähdään myös Hollywood-elokuvassa. Muutkin suomalaisnäyttelijät suuntaavat aiempaa hanakammin työnhakuun ulkomaille.

Pihla Viitalan elämässä tapahtuu tällä hetkellä isoja asioita. Hän on viimeisillään raskaana ja näyttelijän ura Yhdysvalloissa on juuri lähdössä nousuun.

Ensimmäisen merkittävän roolityön Hollywoodiin hän teki jo puolitoista vuotta sitten. Tammikuussa ensi-iltansa saavassa Hannu ja Kerttu: Noitajahti -elokuvassa hän on näkyvässä roolissa. Hän tuli valituksi koekuvausten perusteella.

- En tiedä, olenko lähtenyt kokeilemaan siipiäni. Minua on pyydetty koekuvauksiin. Mutta jos työtä tarjotaan, niin miksi ei. Fakta on se, että Suomessa tehdään niin vähän elokuvia.

Torstaina varmistui iso rooli amerikkalaisessa tv-sarjassa. Suuren amerikkalaisen TNT-kaapelikanavan L.A. Noir -rikossarjaa tehdään aluksi kuusi jaksoa. Sarjassa Viitala näyttelee baarissa työskentelevää Anyaa.

Jon Bernthal ja Pihla Viitala esiintyvät John Buntinin L.A. Noir -kirjaan perustuvassa rikossarjassa.
Jon Bernthal ja Pihla Viitala esiintyvät John Buntinin L.A. Noir -kirjaan perustuvassa rikossarjassa. Kuva: TNT

Pihla Viitala on vielä puheissaan varovainen Hollywoodin valloittamisessa.

- Ei minulla ole pakkomiellettä sen suhteen, että minun olisi pakko Hollywoodissa breikata. Tavoitteenani on, että saisin tehdä mahdollisimman paljon erilaisia juttuja. Toiveena on, että saisi joskus näytellä ranskaksi. Periaatteessa sillä ei ole väliä, että missä se itse työ tapahtuu.

Suomalaisille kysyntää Hollywoodissa

Monet suomalaisnäyttelijät yrittävät nyt saada töitä ulkomailta. Agency Unrealin näyttelijäagentti Sanna Vuori on luonut kolmisen vuotta kontakteja Hollywoodissa, jotta hänen edustamiensa näyttelijöiden tie elokuvamaailman keskukseen helpottuisi.

Studiopomojen mielestä Ruotsi ja Tanska on jo nähty.

Sanna Vuori

- En tiedä onko se niinkään se, että hinnalla millä hyvänsä pitäisi Hollywoodiin päästä, mutta näyttelijöitä kiinnostavat lähinnä hyvät mielenkiintoiset roolit Suomen ulkopulella. Täällä on kuitenkin rajattu määrä niitä rooleja ja paljon hyviä näyttelijöitä, Vuori kertoo.

Vuoren mukaan suomalaisnäyttelijöille on kysyntää Hollywoodissa.

- Suomi koetaan jotenkin trendikkäänä. Studiopomot ovat sitä mieltä, että Ruotsi ja Tanska on jo ihan nähty. Niillähän on ollut jo vuosikausia isoja nimekkäitä tähtösiä. Suomi on niille sellainen eksoottinen. Ne toivovat, että voisivat olla se ensimmäinen taho, joka löytäisi suomalaisen filmitähden, Vuori kertoo.

Ei melua tyhjästä

Suomalaisnäyttelijät ovat aiemminkin lähteneet testaamaan onneaan Hollywoodiin. Tähän asti tunnetuimpia heistä lienevät pariskunta Irina Björklund ja Peter Franzen, joille heltisi pieniä rooleja.

Viimeisimpinä rooleja ovat saaneet Samuli Edelmann Mission Impossible 4 -elokuvassa ja Samuli Vauramo nettisarjassa H+.

Suomalaisnäyttelijät ovat kuitenkin aiempaa varovaisempia puhumaan yrityksistään ulkomailla.

- Ainakin meidän näyttelijöillä kaikilla on sellainen, että ei nyt kerrota Suomessa mitään ennen kuin mikään on varmaa. Se on minun mielestäni fiksua. Mitä sitä turhaa brassailemaan jollain, mikä ei ole varmaa. Kunnianhimoisesti mutta hyvällä tavalla nöyrästi on hyvä asenne, niin sillä pääsee jos on päästäkseen, sanoo näyttelijäagentti Sanna Vuori.

Suosittelemme sinulle