Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Netflix käyttää luvatonta harrastajien tekstitystä

Elokuvia ja tv-sarjoja netin kautta jakava Netflix-palvelu on käyttänyt harrastajavoimin tehtyä suomenkielistä tekstitystä palvelussaan. Netflix aloitti palvelun Suomessa eilen.

Kuvakaappaus Andromedan jaksosta Netflixissä.
Kuva: Netflix
Satu Nurmio
Avaa Yle-sovelluksessa

Heti Netflixin aloitettua palvelunsa Suomessa sen sisältö alkoi herättää kiistaa. Käännöksiä harrastajien kesken tekevä nettiyhteisö DivX Finland kertoi Facebook-sivuillaan, että Netflix on käyttänyt luvatta yhteisön tekemiä käännöksiä.

Ainakin yhdessä Netflix-palvelun Andromeda-sarjan jaksossa on tekstitysten tekijäksi ilmoitettu DivX Finland. Alkutunnuksen päällä tekstityksissä lukee tekstitysten tekijän lisäksi muun muassa päivämäärä sekä DivX Finlandin mainos.

Netflixin puhelinpalvelun mukaan Netflix tuottaa maakohtaiset tekstitykset itse.

DivX Finlandin tekemien tekstitysten käyttö kaupalliseen tarkoitukseen on kielletty yhteisön lisenssissä. Lisäksi vapaaehtoispohjalla tehtävät käännökset ovat ongelmallisia tekijänoikeuksien takia, sillä itse DivX:llä ei ole oikeutta levittää tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia.

Netflix on maailmanlaajuinen elokuvia ja tv-sarjoja levittävä nettipalvelu. Sillä on noin 27 miljoonaa käyttäjää. Tekstityskiistasta kertoivat ensimmäisenä DivX Finland sekä Afterdawn-nettisivusto.

Suosittelemme