Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Israelin sotilaat saattavat Estelleä satamaan

Armeijan mukaan Estelleä yritettiin käännyttää kehotuksin, mutta miehistö ei näitä noudattanut.

Ilmakuva Estelle-laivasta merellä.
Israelin armeijan Twitter-sivullaan lauantaina julkistama kuva Estelle-aluksesta. Kuva: Israelin armeija
Jaakko Mannermaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Israelin laivaston sotilaat nousivat Estellelle aamupäivällä. He saattavat alusta parhaillaan Ashdodin satamaan, Israelin armeija kertoo verkkosivuillaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Estelle oli saattajineen yhä merellä illalla, kahdeksan tuntia väliintulon jälkeen.

Armeijan mukaan alukselle nouseminen sujui kansainvälisten lakien puitteissa. Israelin armeija ilmoittaa yrittäneensä aluksi kehottaa Estelleä kääntymään, mutta miehistö ei totellut. Armeijan mukaan alukselle nousun yhteydessä ei käytetty voimakeinoja.

Ashdodissa Estellen aktivistit luovutetaan poliisille ja rajaviranomaisille välittömästi maasta karkotettavaksi. Ashdodin satamaan on viety aikaisempiakin Gazaan pyrkineitä avustuslaivoja.

Estellen miehistöön ei ole toistaiseksi saatu yhteyttä. Aluksella on kaksi suomalaista. Lisäksi Estellellä on Ship to Gaza -järjestön mukaan 11 ruotsalaista, viisi kreikkalaista, neljä norjalaista, kolme israelilaista, kolme espanjalaista, yksi kanadalainen ja yksi italialainen.

Estelle yritti viedä Gazaan muun muassa sementtiä, vedenpuhdistuslaitteita ja sairaalatarvikkeita. Laiva purjehtii Suomen lipun alla.

Israel on julistanut Gazan merisaartoon jo aiemmin ja todennut, ettei se salli minkään aluksen pääsevän kaistaleelle saakka.

Kaksi vuotta sitten yhdeksän turkkilaista kuoli, kun Israel iski Ship to Gaza -avustusjärjestön laivaan.

Suosittelemme