Hyppää sisältöön

Tanskalaisnaiset matkustavat Ruotsiin abortoimaan väärää sukupuolta olevan sikiön

Ruotsissa abortin saa 18. raskausviikolle saakka syytä kertomatta. Sikiön sukupuolen voi Tanskassa saada selville 14. raskausviikolla.

Muutaman kuukauden ikäinen sikiö ultraäänikuvassa. Kuva: Yle

Tanskalaiset naiset matkustavat Ruotsiin hankkimaan abortin, jos he eivät ole tyytyväisiä sikiönsä sukupuoleen. Asiasta kertoo Tanskan yleisradio DR perustuen useisiin lähteisiin. Tanskassa on mahdollista selvittää sikiön sukupuoli 14. raskausviikolla. Ruotsissa abortin saa syytä kertomatta 18. raskausviikkoon saakka.

Aborttiturismi on saanut ainakin yhden kööpenhaminalaisklinikan muuttamaan käytäntöjään niin, ettei sikiön sukupuolta kerrota varhaisten ultraääniskannausten perusteella. Sukupuoli kerrotaan vasta 18. raskausviikon jälkeen.

- Olemme huomanneet, joillekin henkilöille, joille olemme tehneet sukupuolen määrittelevän ultran 14. raskausviikolla, on tehty abortti Ruotsissa, jossa se on mahdollista 18. raskausviikkoon saakka, sanoo Lille Københavner -klinikan omistaja Robert Kinnerfelt DR:lle.

Tanskassa abortin saa 12. raskausviikkoon saakka, minkä jälkeen sitä haluavien täytyy pyytää asiaa erityiseltä aborttineuvostolta. Neuvosto on niin ikään havainnut Ruotsiin suuntautuvan aborttiturismin. Neuvoston asiantuntijan mukaan turismia on harjoitettu vuosia ja nimenomaan koulutetumpi luokka matkustaa ulkomaille abortoimaan "vääränlaisia" sikiöitä.

Myös Ruotsissa on noussut keskustelu siitä, pitäisikö aborttilakia muuttaa. Hoitohenkilökunnan on ollut eettisistä syistä vaikea suostua sikiön sukupuoleen perustuvaan abortointiin.

Suosittelemme sinulle