Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Mooses Mentula haki väriä kirjaansa Lapista

Toista kirjaansa valmisteleva Mooses Mentula teki ennakkotutkimusmatkan Sodankylän järvikyliin. Esikoisteoksellaan Musta timantti mainetta keränneen kirjailijan tuleva romaani sijoittuu lappilaiseen kylämaisemaan.

Mooses Mentula
Kuva: Tanja Männistö / Yle
Sirkku Savusalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Menestyneen esikoisteoksen jälkeen toisen kirjan vaikeudet ja paineet olivat totta Mooses Mentulalle, kun hän aloitti virkavapaansa ja tarttui työhön.

- Kun ensimmäisenä virkavapaapäivänä istuin Tuusulan kirjastosta vuokraamaani koppiin, niin kyllä siinä monenlaiset ajatukset risteilivät päässä.  Mitä, jos tästä ei tulekaan mitään, pohdin aluksi, mutta  hyvin se lähti menemään, Mentula kertoo.

Lokakuun loppu toi miehen Lappiin, tuttuihin maisemiin, vielä tarkentamaan Sodankylän järvikylien maisemia ja tunnelmia.

Mooses Mentula asui perheineen Sodankylässä pari vuotta ja opetti Syväjärven koululla. Kaikkiaan opiskeluaikoineen ja radio- ja lehtityörupeamineen hän asui Lapissa seitsemän vuotta. Perhe palaa appivanhempien luokse Sodankylään edelleenkin lomailemaan.

- Kirja ei sijoitu mihinkään tiettyyn Sodankylän kylään, vaan sinne järvikylien maisemiin. Tällä reissulla otin kuvia ja kirjasin ylös yksityiskohtia, jotta osaan kuvata aluetta realistisesti. En ollut varma, miten poroerotuspaikat ja jokimaisema konaisuuteen loksahtelevat, mutta ihan kuin minulla olisi ollut kartta päässä, aika hyvin ne paikoilleen asettuivat.

- Tämä oli hyvin mielenkiintoinen reissu tuttuihin maisemiin. Paljon olin unohtanut ja oli hyvä käydä palauttamassa tunnelmaa ja maisemia mieleensä.

- Viihdyn ja tykkään kylien rauhallisesta tunnelmasta, vaikka en pienellä kylässä pitkiä aikoja ole koskaan asunutkaan, nykyään Tuusulan Vanhankylän koulun rehtorina työskentelevä Mooses Mentula sanoo.

Mentulan parhaillaan työstämän Isän kanssa kahden -romaanin päähenkilöitä ovat poromies, hänen etelästä tullut vaimonsa, heidän poikansa ja etelästä kyläkoululle tullut opettaja.

- Siinä tarkastellaan pienen pojan näkökulmasta perheen elämää ja sitä kuinka se ei oikein tahdo löytää suuntaansa.

Isän kanssa kahden -kirja tulee markkinoille maaliskuun alussa. Kirjan kustantaa WSOY.

Suosittelemme