Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pienillä villasukilla kiehtova tarina

Junasukiksi kutsutuilla pienillä villatöppösillä on kiehtova tarina. Kiteeläinen Maila Könönen kutoo kyseisiä sukkia osaksi juuri koskettavan tarinan vuoksi.

Pient villasukat
Kuva: Riikka Heikkilä / YLE
Riikka Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Pohjois-Karjalan toimituksen sohvanurkkauksessa on suuri kasa villasukkia, -lapasia ja -pipoja, jotka huutokaupataan Nenäpäivänä 9.11. Joukosta löytyvät muun muassa pikkiriikkiset niin kutsutut junasukat.

Junasukista kerrotaan internetissä seuraavanlainen tarina: Nainen oli pienen vauvansa kanssa junamatkalla sotaa pakoon alkuvuodesta 1940.  Junamatka keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten vuoksi. Naista ja lasta vastapäätä istunut käsityönopettaja sääli pientä, ilman sukkia ollutta vauvaa. Opettaja purki valkoista villatakkiaan ja neuloi pienokaiselle sukat junaraiteiden korjaustöiden aikana.

Kiteeläinen Maila Könönen on neulonut tarinan innoittamana toistakymmentä junasukkaparia.

- Olen tehnyt lukemattomia pareja junasukkia. Osittain tarinan innoittamana ja myös siksi, että sukat pysyvät vauvoilla hyvin jalassa. Junasukissa on tarkat silmukkamäärät ja kerrosten lukumäärät, mutta niiden tekeminen ei ole tavallisia villasukkia vaikeampaa, Könönen kertoo.

Könönen on kutonut myös junalapaset. Taitavan käsitöiden harrastajan repertuaariin kuuluvat myös muun muassa kaulaliinat ja pontsot. Yle Pohjois-Karjala sai kasaan vuosi sitten Nenäpäivänä sukkien ja muiden neuleiden myynnillä yli 2000 euroa.   

Suosittelemme sinulle