Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Karpalopaikoille pääsy vetistä puuhaa

Myöhäissyksyn superruokaherkku karpalo on tavallista hankalammin saavutettavissa. Suo- ja rantapaikkojen mättäät ovat jatkuvan sateen jälkeen veden vallassa.

Karpaloita sammalmättäässä.
Kuva: Heli Mäkikauppila / Yle
Päivi Kuisma
Avaa Yle-sovelluksessa

Karpaloiden keruumatkalle on syytä varata pitkävartiset saappaat ja annos seikkailumieltä mukaan. Matka marjamaille kulkee veden vallassa olevien ojien ja suomättäiden halki.

- Marjat ovat kuitenkin säilyneet hyvinä vedestä huolimatta. Niiden kova kuori ja omat säilöntäaineet pitävät karpalot keruukelpoisina ja maukkaina, sanoo dosentti Riitta Törhönen Itä-Suomen yliopiston Kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä Kuopiosta.

Törhösen mukaan bentsoehapon ansiosta karpalo ei vaadi pakastamista tai muunlaistakaan säilöntää, jollei kyse ole pitkistä säilytysajoista. 

Karpaloa kasvaa suomalaisilla rahkasammalmättäillä unohtamiseen saakka. Amerikassa marjaa viljellään kaupallisiin tarkoituksiin.

Superruokaa jää luontoon

- Karpalo niin kuin muutkin marjat ovat terveellistä syötävää, koska ne eivät sisällä rasvoja tai sokeria, vain terveyttä edistäviä ravintoaineita, muistuttaa dosentti Törhönen.

Karpalon terveysvaikutukset ovat hänen mukaansa kiistattomat ja tutkimuksin varmistetut. Puolukkaa suurempi, kovakuorinen, hapan marja ehkäisee virtsatietulehduksia.

- Virtsatietulehdusta estävä vaikutus perustuu karpalon flavonoideihin, jotka ehkäisevät infektiota aiheuttavien bakteerien kiinnittymistä virtsateihin, vakuuttaa Törhönen.

Dosentin mukaan marjojen vaikutusta sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diebeteksen ehkäisyyn tutkitaan mielenkiinnolla.            

Suosittelemme sinulle