Hyppää sisältöön

Hashtag vai risuaita - mikä nimeksi tälle # merkille?

Kaikissa näppäimistöissä olevaa merkkiä # käytetään jatkuvasti Twitterissä ja nuotinnuksessa. Merkillä ei kuitenkaan ole suomenkielistä nimeä. Kävisikö risuaita?

Risuaita Hästäg hastakki hashtag
Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Petri Kivimäki

Kaikki jotka ovat käyttäneet yhteisöpalvelu Twitteriä, ovat käyttäneet #-merkkiä. Twitterissä merkistä käytetään englanninkielistä nimitystä hashtag. Suomalaisessa puhekielessä loppuun usein tulee _i-_äänne ja sana onkin hastägi.

#-merkki on tuttu myös nuottiviivastolta. Kyseessähän on ylennysmerkki. Myös matkapuhelimen näppäimistössä on #-merkki; samoin tietokoneen näppäimistöllä kolmosen yläpuolella.

Kävisikö risuaita?

#-merkillä ei ole ns. virallista suomenkielistä nimeä. Vaikka kyseessä on vanha merkki, ei Sanastokeskus TSK:n Tietotekniikan termitalkoissa ole #-merkille suomenkielistä nimeä pohdittu. Myös Kotimaisten kielten keskuksesta kerrotaan, että #-merkki on nimetön.

Puhekielessä aika moni taitaa merkistä # käyttää nimeä risuaita. Kielitoimiston sanakirjan mukaan risuaita on "karsimattomista puista tehty aita; risuista veteen kalojen kutupaikaksi rakennettu aita".

Muusikot ovat kautta aikain sanoneet paljon ylennysmerkkejä sisältävästä sävellyksestä, että se on yhtä risuaitaa.

Vaikka risuaita kuulostaa joidenkin mielestä vanhalta, olisi se varmasti sopivampi nimitys #-merkille kuin hästägi tai hashtag. Suomen kielen hieno ominaispiirre on se, että sanat lausutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan. On harmi, jos kirjoittaja joutuu miettimään miten häshtag kirjoitetaan. Vaihtoehtoja voisivat olla vaikka hästäg, hästägi, häshtäg, häshtägi, hästäk, hässtäg, hastagi, hashtagi, hastak, hastakki, hästäkki jne.

Eikö siis voisi sopia, että kyseessä on selvällä suomella risuaita. Olisipa mukava kuulla radio- ja TV-juontajan kehottavan osallistumaan keskusteluun Twitterissä vaikkapa tunnisteella risuaita-kuntakuumat.

Vai keksitkö sinä muka paremman nimen #-merkille kuin risuaita?

Suosittelemme sinulle