Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kauttualla viljeltiin jo rautakaudella

Kauttuan vanhan kylän arkeologisessa kaivausprojektissa tehdään maatutkauksia. Tutkimusta tekee Helsingin yliopiston arkeologien ryhmä ja sen johtajina toimivat professori Mika Lavento ja yliopisto-opettaja Wesa Perttola

Provessori Mika Lavento ja argeologian opettaja Wesa Perttola mittaavat maavastusmittarilla Kauttualaista peltoa
Kuva: Jari Laasanen/ Yle
Jari Laasanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyskuun alussa Euran Kauttualla käynnistyneet arkeologiset kaivaukset paljastivat maakerrosten alta yllättävän rautakautisen pellon. Nyt Turuntien varrella sijaitsevalla pellolla tehdään mittauksia maatutkalla. Viime aikoina on löytynyt paljon merkkejä muinaisesta viljelystä, mutta Kauttuan kohteesta tehdyt löydöt yllättivät.

- Nämä varhaisemmat pellot, mitä aikaisemmin on havaittu ovat olleet hiekkamailla, hieman viettävillä seuduilla. Sen sijaan tämä Kauttuan kohde on lähestulkoon vaakasuora ja pohjamaa-aines on savea. Me tehtiin muutama vuosi sitten tästä alueesta arkeologinen tulkinta ja siinä me emme osanneet tähän peltoa sijoittaa. Ajattelimme, että tämä on liian vaakasuora ja väärää maa-ainesta jossa olisi korkeintaan ollut niittyjä, kertoo kaivausten johtaja Kari Uotila.

Nykypäivän arkeologin kenttätyö ei ole pelkästään lapion varressa huhkimista, vaan käytössä on enenevissä määrin teknologiaa. Helsingin yliopiston arkeologian opettaja Wesa Perttola seisoo keskellä peltoa kannettava tietokone kädessään ja esittelee nykypäivän työkaluja.

- Tässä meillä on maavastusmittarin dataa näkyvissä tietokoneen ruudulla. Yritämme kerätä laitteella merkkejä asutuksesta täältä pellolta. Peltoon on asetettu maavastusmittari, johon on kiinnitetty elektrodeja jotka tugetaan maahan. Niihin syötetään sähköä ja laite sitten mittaa kuinka paljon maa vastustaa sähkön kulkua. Jos tässä olisi kulkenut vaikka vanha oja, joka on täyttynyt, se on voimut kerätä enemmän kostautta kuin ympäristönsä. Se näkyisi sitten tässä näytöllä matalan resistanssin kohtana. Jos maan alla olisi kivijalka, ne kivet estää sähkön kulkua ja näkysi korkean resistanssin piikkinä.

Wesa Perttola kertoo, että hänen työkalunsa ovat hyvin pitkälti erinäisiä teknologisia laitteita.

- Teknologia lisääntyy meilläkin koko ajan. Paljon käytetään tarkkuus-gps:ää , maatutkaa ja muita laitteita. Mutta kyllä lapiohommatkin vielä on ihan tuttua puuhaa, Vesa nauraa.

Suosittelemme