Hyppää sisältöön

D-vitamiinivalmisteista paljastui huijauksia

Osasta D-vitamiinivalmisteita ei löydy lainkaan D-vitamiinia, ilmenee Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

Analysointia varten murskattuja D-vitamiinitabletteja.
Kuva: Yle

Iso osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä sitä määrää D-vitamiinia, mitä tuoteseloste lupaa, selviää Itä-Suomen yliopiston tutkimuksista. Osassa valmisteista ei itse asiassa ole lainkaan D-vitamiinia.

- Näistä 23 analysoidusta D-vitamiinivalmisteesta vain kahdeksan mahtuu Elintarviketurvallisuusviraston ravintolisille asettamiin plus-miinus 20 prosentin rajoihin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ravintolisän pääkomponentin tai tämän aktiiviaineen pitoisuus saa vaihdella 20 prosenttia suhteessa siihen, mitä pakkausselosteessa on ilmoitettu, kertoo filosofian tohtori, biokemisti Tarja Nurmi Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä.

Näiden tablettivalmisteiden lisäksi D-vitamiinipitoisuus selvitettiin myös kolmesta suihkemuotoisesta valmisteesta, joista yksi täytti Eviran kriteerit. Tutkimuksessa ei ollut mukana öljypohjaisia valmisteita.

- Ajattelin alun perin, että siellä ehkä yksi tai kaksi tuotetta voisi olla, jotka poikkeavat selkeästi siitä, mitä siinä tuoteselosteessa on, mutta kyllä se oli jonkinlainen yllätys, että melkein 50 prosenttia niistä tutkituista tuotteista sisälsi selkeästi vähemmän D-vitamiinia kuin mitä se pakkausseloste kertoo, Nurmi tiivistää.

D-vitamiini on ravintolisä, jota ei syynätä kuten lääkettä, ennen kuin se päätyy apteekin tai kaupan hyllylle.

- Aikaisemminhan on ollut niin, että ravintolisistä on pitänyt toimittaa analyysitodistus ennen ennekuin myyntiluvan on voinut saada, mutta sitten käytäntö on yhtenäistetty muiden EU-maiden kanssa, että pelkkä ilmoitus riittää, sanoo Nurmi.

Tutkimuksen perusteella ostopaikalla ei ole merkitystä tuotteen laadun kannalta, eikä myöskään hinnalla.

- Ravintolisän ostopaikka ei takaa aina laatua, eli apteekissa myynnissä olevat ravintolisät eivät ole automaattisesti luotettavampia kuin päivittäistavarakaupasta tai terveystuotekaupasta ostetut. Tuotteiden hintojen vertailu on vaikeaa, kun pakkauskoot ja D-vitamiinipitoisuudet vaihtelevat. Tutkittujen tablettien ja suihkeiden joukossa halvimmat ja kalleimmat tuotteet olivat heikkolaatuisimpia, joten hinnan perusteella on vaikea arvioida tuotteen laatua. Helpottava tieto näiden analyysitulosten perusteella on se, että yhdessäkään tuotteessa ei ole D-vitamiinia enempää kuin on ilmoitettu, Nurmi lisää.

Lista tutkituista D-vitamiinivalmisteista (siirryt toiseen palveluun)

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.

Suosittelemme sinulle