Hyppää sisältöön

Joenpellon talo sai uudet asukkaat

Lohjan Sammatissa sijaitseva Eeva Joenpellon kirjailijakoti on saanut uudet asukkaat. Talossa vietetty aika on siivittänyt edellisten asukkaiden Katja Ketun ja Tuomas Kyrön uraa.

Aki Ollikainen työskentelee Eeva Joenpellon kirjakokoelman keskellä. Kuva: Yle
Paula Tiainen

Vajaat kymmenen vuotta sitten kuollut kirjailija Eeva Joenpelto testamenttasi talonsa kustantajalleen WSOY:lle kirjailijoiden työkäyttöön. Viimeisimmällä hakukierroksella onni suosi Aki Ollikaista, joka muutti perheineen Sammattiin Länsi-Lapista.

- Kyllä tässä tuntee olevansa ihan Ruuhka-Suomessa, että on lyhyempi matka kaikkialle minne on menossa. Kolarista jos meinasi lähteä vaikka Helsingissä pyörähtämään, niin siihen piti varata useampi päivä. Kyllä tänne on ihan mukavasti sopeutunut, olo tuntuu ihan kodikkaalta, Ollikainen kuvailee.

Nälkävuosi-nimisen esikoiskirjansa keväällä julkaissut Aki Ollikainen aikoo kirjoittaa seuraavan romaaninsa alusta loppuun saakka Sammatissa. Sattumaa tai ei, Eeva Joenpellon talossa vietetty aika on siivittänyt edellisten asukkaiden Tuomas Kyrön ja Katja Ketun uraa huomattavasti.

- Täältä kun nämä kirjailijat ovat lähteneet niin he ovat olleet tuolla myyntitilastojen kärjessä. Kyllä tässä talossa varmaan sellainen hyvä karma on. En tiedä, onko oma kirjoitustyyli sellainen, että sillä voi haaveilla bestsellereistä, mutta tämä on hyvä ympäristö työskennellä. Kyllä se Eeva Joenpellon henki tässä talossa varmasti vaeltelee.

Suosittelemme sinulle