Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Keljonlahdella investoidaan kivihiilikauteen

Jyväskylän Energian toimitusjohtaja Tuomo Kantola sanoo, että investointi on pakko tehdä, jotta kaupunkilaisten lämmönjakelu voidaan turvata huonosta turvetilanteesta huolimatta.

Keljonlahden voimala
Keljonlahden voimala. Kuva: YLE Keski-Suomi
Marika Paaso,
Sanna Savela
Avaa Yle-sovelluksessa

Keljonlahden voimalaitoksessa aloitetaan kivihiilen polttaminen.

Jyväskylän Voiman yhtiökokous päätti eilen, että Keljonlahden voimalaitokseen investoidaan 16 miljoonaa euroa kivihiilen polton mahdollistaviin laitteisiin. Summalla rakennetaan hiilen varastointikenttä ja kuljetinlaitteet. Näillä näkymin kivihiilen poltto alkaa vuoden päästä. 

Turvepula uhkaa lämmönjakelua

Keljonlahteen on jo investoitu rikinsyöttölaite, jolla turpeen osuutta voidaan pudottaa, mutta turvepulan takia turve ei edelleenkään riitä.

Jyväskylän Energian toimitusjohtaja Tuomo Kantola kertoo, että Keljonlahden voimalaitosta voidaan tulevana talvena käyttää vain kolme kuukautta ja Rauhalahdessakin joudutaan polttamaan kivihiiltä.

- Turpeen saatavuus on heikentynyt ja kaksi seuraavaa vuotta ovat varmuudella heikkoja turvevuosia, koska ensi vuosi tyhjentää tämänvuotiset varastot.

"Kivihiili on ainoa ratkaisu"

Kivihiilen käyttö on Jyväskylässä jakanut jyrkästi mielipiteitä. Keljonlahden voimalaitosta rakennettaessa niin kaupunkilaisille kuin ympäristöväellekin vakuuteltiin, ettei kivihiiltä käytetä.

Toimitusjohtaja Tuomo Kantola sanoo, että investointi on pakko tehdä.

- Jyväskylän Energian ensisijainen tehtävä on kaupungin lämmityksestä huolehtiminen, ja on kestämätöntä, että turvepulan vuoksi päätuotantolaitoksena toimii 26 vuotta vanha Rauhalahti, koska se pystyy turpeen ja puun lisäksi polttamaan myös hiiltä. Samaan aikaan uusi voimalaitoksemme seisoo, kun sille ei saada riittävästi puun käyttöä tukevaa turvetta.

Kantolan mukaan kivihiili varmistaa sen, että Keljonlahti pystyy käymään pidempiä aikoja ja pysyy ykköslaitoksena kaikissa olosuhteissa.

- Tällä hetkellä tilanne on se, että jos on kova pakkanen ja Keljonlahti on alhaalla ja samaan aikaan Rauhalahti vikaantuu, niin me joudumme säännöstelemään lämmönjakelua.

Kantola vakuuttaa, että kivihiili on ainoa realistinen ratkaisu.

- Olemme tehneet arvioita siitä, kuinka paljon Keljonlahden kattilan muuttaminen 100-prosenttiseksi puukattilaksi maksaisi  ja se on tähän hiili-investointiin verrattuna noin reilu kolme kertaa kalliimpi investointi. Se on myös teknisenä toimenpiteenä erittäin haastava.

Suosittelemme