Ylitarkastaja Anna Mizrahi Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta kertoo, että Evira on ryhtynyt selvittämään D-vitamiinivalmisteisiin liittyvää paljastusta.
- Evira on ryhtynyt selvittämään asiaa normaalien valvontatoimintatapojen mukaisesti. Aloitamme sillä, että varmistamme, pitävätkö tutkimustulokset paikkansa, hän sanoi Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa torstaina.
Evira laittaa ensin valvontapyynnön kuntiin, jotka tekevät käytännön elintarvikkeiden valvontaa.
- Kunnan elintarvikevalvontaviranomaiset menevät yritykseen paikalle ja varmistavat omasta valvonnasta, onko kyse eräkohtaisesta puutteesta ja ovatko tulokset ylipäätään tosia. Tarvittaessa niitä varmennetaan omalla näytteenotolla.
Mizrah huomauttaa, että tuotteita markkinoille tuovien yritysten kuuluisi varmistaa, että tuote sisältää mitä pitää ja niin paljon kuin pitää.
Itä-Suomen yliopiston tutkimus paljasti eilen keskiviikkona, että iso osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä sitä määrää D-vitamiinia, mitä tuoteseloste lupaa ja joissain vitamiinivalmisteissa ei ole vitamiinia lainkaan. 26:sta tutkitusta valmisteesta vain yhdeksän oli sitä, mitä tuoteseloste lupasi ja täytti Eviran kriteerit. Vitamiinivalmisteiden valvonta kuuluu Elintarvikevirastolle. Öljypohjaisia kapseleita ei ole vielä tutkittu, vaan tutkitut tuotteet olivat tabletteja ja suihkeita.
Mizrahi sanoo, että vastuullinen toimija ryhtyisi heti toimiin tulosten perusteella ja ottaisi tuotteet pois myynnistä siihen asti, kunnes joko merkinnät on korjattu tai koostumusta korjattu.
- Jos siihen ei ryhdytä, valvontamenetelmillä nämä tulokset varmennetaan ja ryhdytään valvontatoimenpiteisiin eli näitä sitten viranomainen laittaa myyntikieltoon tai tarvittaessa jopa takaisinvetoon.
"Ei kyse terveysvaarasta"
Mizrahi kertoo, että vitamiineja valvotaan samoin kuin muitakin elintarvikkeita ja ravintolisiä.
- Kunnat valvovat elintarvikkeita oman valvontasuunnitelman mukaisesti tarkastuskäynneillä ja tuotevalvontakäynneillä. Riskiperusteisesti valvonta kohdistuu niihin kuntiin, joissa maahantuontia tai valmistusta tapahtuu.
Hän huomauttaa, että yritysten olisi syytä huomioida tutkimustulos omavalvonnassaan ja tarkastaa, että pitoisuudet ovat luvattuja.
- Niistä tuotteista, jotka on tutkimuksessa otettu esille, lähetetään siis kuntiin valvontapyyntö ja ne selvittävät asiaa niiden osalta. En tiedä, vaikuttaako tämä sitten muiden kuntien alueilla toimiviin yrityksiin tai muihin tuotteisiin.
Mizrahin mukaan on vaikea sanoa, onko kyseessä tarkoitushakuinen harhaanjohtaminen vai annostusvirhe.
- Sitä täytyy juuri tässä nyt selvittää, että mistä nämä poikkeamat johtuvat. Tässä tilanteessa ei onneksi ole kyse terveysvaarasta, vaan harhaanjohtamisesta.