Hyppää sisältöön

Helmipöllön kanta romahtanut

Turun yliopiston tutkijoiden mukaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kanta on vähentynyt nopeasti. Pahimmassa tapauksessa lajia uhkaa sukupuutto.

Helmipöllö (Aegolius funereus) Kuva: Juha Laaksonen / Yle

Helmipöllöjen määrä on vähentynyt nopeasti. Tämä on seurausta pääasiassa vanhojen havumetsien häviämisestä. Tiedot käyvät ilmi juuri julkistetusta Turun yliopiston tutkijoiden professori Erkki Korpimäen ja dosentti Harri Hakkaraisen kirjoittamasta kirjasta. Kirjan on kustantanut Cambridge University Press.

Tutkijoiden mukaan helmipöllöjen väheneminen on tapahtunut kahden prosentin vuosivauhtia. Jos vauhti jatkuu samanlaisena, helmipöllökantaa uhkaa sukupuutto noin 30 vuoden päästä.

Pöllö viihtyy vanhoissa metsissä

Helmipöllö onkin ensimmäinen selkärankaislaji, jolla on osoitettu, että yksilöiden eloonjäävyys ja elinaikainen poikastuotto ovat sitä suuremmat, mitä enemmän elinpiirillä on vanhaa ja keski-ikäistä metsää. Vanhat metsät tarjoavat turvapaikkoja isompia petolintuja, kuten viirupöllöä ja kanahaukkaa vastaan, ja niissä on myös enemmän ravintoa etenkin talvella.

Sen sijaan ilmastomuutoksella ei näytä olevan sanottavaa vaikutusta helmipöllökannan lisääntymismenestykseen. Helmipöllö oli vielä puoli vuosisataa sitten Pohjois-Euroopan havumetsien runsaslukuisin petolintu.

Helmipöllön väheneminen ja sen syyt perustuvat pitkäaikaiseen tutkimustietoon, jota on kerätty yli 40 vuoden ajan Etelä-Pohjanmaalta, yli 1000 neliökilometrin laajuiselta tutkimusalueelta. Lisäksi lintuharrastajat ja -rengastajat ovat keränneet aineistoa lähes kaikilta maamme paikallisten lintuyhdistysten alueilta.

Suosittelemme sinulle