Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Agentsin Esa Pulliainen: "Topi Sorsakoski oli pitelemätön, lämmin ja hillittömän huumorintajuinen"

Lauantaina tulee kuluneeksi 60 vuotta laulaja Topi Sorsakosken syntymästä. Sorsakoskea muisteli Aamu-tv:n studiossa Agents-yhtyeen keulakuva, kitaristi Esa Pulliainen.

Lauantaina tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta legendaarisen Topi Sorsakosken syntymästä. Agents-kitaristi ja yhtyeen keulakuva Esa Pulliainen kertoi Aamu-tv:ssä paitsi omasta urastaan myös muisteli Sorsakoskea. Kuva: Yle
Anu Vilkman
Avaa Yle-sovelluksessa

Topi Sorsakoski aloitti Agentsin varasolistina vuonna 1982 - samaan aikaan, kun yhtyeen pääsolistina oli vielä Rauli Badding Somerjoki. Sorsakoski nousi pian yhtyeen keulakuvaksi ja johti Agentsin vuosikymmenen lopulla huippusuosituksi. Yhtyeen johtajalla Esa Pulliaisella on noista vuosista vain yksi mielikuva.

- Muisto 80-luvusta on yksi ja sama kuva: keikka-auto, keikkalava, hotellihuone. Kaikki päivät olivat samanlaisia, ei mitään jäänyt erikseen mieleen. Mut se kuuluu tähän hommaan kuin viimeiset valssit, kaikki on katsottava läpi vaan.

Raskaasta arjesta ja kiertueiden rasituksista huolimatta Pulliaisen muistot Sorsakoskesta ovat lämpimät.

- Hän oli pitelemätön. Kun sanotaan, että jotkut ihmiset ovat oman persoonansa läpitunkemia niin Topi oli just sitä, varsinainen karaktääri. Topi oli lämmin, henkinen ja hillittömän huumorintajuinen. Hänellä oli aivan omanlaisensa tapa katsoa elämää. Lisäksi hänellä oli hieno, perinnetietoinen musikaalisuus. Häntä ei tarvinnut koskaan ohjailla laulajana.

Sorsakosken juhlavuoden kunniaksi julkaistaan tänään taiteilijan koko uran kattava kuuden cd-levyn kokoelma. Agents puolestaan lähtee lauantaina konserttikiertueelle. Vuodesta 1979 lähtien soittanut yhtye kerää keikoilleen edelleen monenikäistä yleisöä. Pulliaisen mukaan Sorsakosken aikana keikoilla kävi enemmän miehiä, Jorma Kääriäisen aikana 1990-luvulla naisia. Nyt solistina on Vesa Haaja ja suosiokin hieman tasaisempaa.

- Levymyynti laskee nyt kaikilla. Sanotaanko, että tähti ei ole laskussa, mutta ei nousussakaan. Kyllä meidän keikoilla porukkaa piisaa, mutta en tiedä mitä se arki tanssipaikoissa muuten on. Olen kuullut, että yleisömäärät olisivat taas vähän laskemaan päin.

Suosittelemme