Hyppää sisältöön

Shamaani selvittää henkimaailmassa sairaudet ja porojen sijainnin

Jaana Kouri opettaa shamanismin perusteita tulevana viikonloppuna Jaalassa. Hänen mielestään matka henkimaailmaan voi saada elämän palaset loksahtamaan kohdilleen.

Uskontotieteiljä Jaana Kouri on järjestänyt myös shamanistisia rummunrakennuskursseja. Kuva: Jaana Kouri
Valtteri Kykkänen

Jaalan Huhdasjärvellä voi tulevana viikonloppuna aloittaa opiskelun shamaaniksi. Yleispätevän määritelmän mukaan shamaani on parantaja ja välittäjä, joka hakee henkimaailmasta apua erilaisiin ongelmiin ja sairauksiin. Shamanismin peruskurssia opettaa Jaalassa uskontotieteilijä Jaana Kouri, jonka mukaan aikaisemmille kursseille on osallistunut kerrallaan 8-15 ihmistä. Itse hän vetää pari kurssia vuodessa.

Shamaanin matka alkaa käytännön harjoituksilla

Opiskelu alkaa shamanistiseen maailmankuvaan ja historiaan tutustumisella.  Aloittelevalle shamaanille opetetaan käytännön harjoitusten ja parityöskentelyn kautta perustaitoja kuten matkan tekemistä henkimaailmaan. Epäröijille tiedoksi, että opetukseen sisältyy myös henkimaailmasta palaaminen.

- Monet kiinnostuvat shamanismista koska haluavat auttaa muita ihmisiä. Siksi on tärkeää tutustua myös shamanismin etiikkaan, siihen mitä saa ja mitä ei saa tehdä, Kouri sanoo.

Jaana Kouri kuvailee kurssin ohjelmaa hyvin tiiviiksi ja asiaa on paljon tarjolla. Shamaaniksi tuleminen vaatii kuitenkin paljon työtä ja käytännön kokemusta. Peruskurssin jälkeen on vasta hyvin alkuvaiheessa.

Monet asiat nähdään nykyisin vain taloudellisten tai poliittisten näkökulmien kautta. Shamanismi tuo esiin elämän ja toisten ihmisten kunnioittamista

Jaana Kouri

- Kurssin jälkeen monet osallistujat ovat kertoneet, että suurta mullistusta ei ole tullut, mutta oman elämän palaset ovat loksahdelleet kohdilleen. Ihminen on tavallaan ymmärtänyt, miksi on tehnyt tiettyjä valintoja, Kouri kertoo.

Shamaani hakee vastauksia henkimaailmasta

Mutta mitä ihmettä shamaani sitten tekee henkimaailmassa vieraillessaan? Jaana Kourin mukaan shamaani käy henkimaailmassa etsiäkseen apua, neuvoja tai opetusta. Kaikki riippuu tehtävästä, jonka potilas tai kokonainen yhteisö on shamaanille antanut.

- Entisaikaan yhteisö saattoi esimerkiksi pyytää shamaania selvittämään, missä porotokka sijaitsee ja hän etsi vastausta henkimaailmasta, Kouri kertoo.

Jaana Kouri on tutkinut shamanismia Tiibetissä, Australiassa sekä Pohjois-Amerikan intiaanien keskuudessa. Hän ei usko, että shamanismista tulee koskaan maailmanlaajuista massaliikettä, mutta tilausta suuntaukselle riittää. Kourin mielestä syy löytyy shamanismin kokonaisvaltaisesta henkisestä maailmankuvasta.

- Monet asiat nähdään nykyisin vain taloudellisten tai poliittisten näkökulmien kautta. Shamanismi tuo esiin elämän ja toisten ihmisten kunnioittamista.

Suosittelemme sinulle